![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, siedzę już dosyć długo nad pewnym małym drobiazgiem, który nie daje mi spać ;/ Otóż chciałbym przesłać zmienna(tablice) z php do js. Obecnie wykonuję to w ten sposób:
Natomiast tworzy to pewien malutki problem, iż zmienna jest widoczna od tego miejsca i skrypt w js musi znajdować się pod tym. Buduję dosyć skomplikowany skrypt i zależy mi na tym, aby wszystko miało ręce i nogi. Dlatego nie chciałbym mieć strony przeplatanej na zmiane kodem js i php. Dlatego moje ptyanie do was, czy istnieje jakiś sposób, aby zmienna była widoczna w całym skrypcie js? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 42 Dołączył: 27.07.2010 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to zastosuj może, jakiś system typu smarty, żebyś oddzielił kod php od html... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wtedy będziesz miał oddzielnie kod php a oddzielnie html i resztę
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakiś sposób nie wymagający dodania biblioteki? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@xxdrago: Co za różnica czy zrobi to w czystym PHP czy korzystając z jakiegoś systemu szablonów? W jednym i drugim przypadku będzie miał paskudny miszmasz.
@L2PL: Potraktuj dane wygenerowane przez skrypt PHP jako konfigurację uruchomieniową skryptu, tj.: 1. Swój skrypt JS, możesz wydzielić do kompletnie osobnego pliku i odizolować go od reszty środowiska: 2. Przed </BODY> dołączasz powyższy skrypt oraz uruchamiasz go: 3. Oczywiście obiekt będący argumentem dla funkcji, który ma zawierać dane wygenerowane przez PHP możesz utworzyć przy pomocy json_encode. Ten post edytował Crozin 19.08.2013, 02:02:09 |
|
|
![]()
|
|
to jest jquery?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, to jest czysty JS.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I unikaj za wszelką cenę tworzenia zmiennych globalnych w JS. Dobrym pomysłem jest stosowanie namespace dla własnej przestrzeni ogólnie dostępnych zmiennych.
|
|
|
![]()
|
|
Crozin - Siedzę już dłuższą chwilę nad twoim ostatnim postem, ale niestety nie wszystko do końca rozumiem (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Jeżeli nie byłby to duży problem, to czy mógłbyś mi napisać przykładowy skrypt wysyłający zmienną php do js z zastosowaniem tego co opisałeś w poście wyżej. Z góry bardzo dziękuję.
sunpietro - z jakiego powodu unikać zmiennych globalnych? Ten post edytował L2PL 19.08.2013, 13:20:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 19:43 |