Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> zacięcia aplikacji
mbork

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Mam problem
Opisze najpierw jak wyglada mój "wynalazek".

System składa się z dwóch programów napisanych w php,JavaScript,Html,css
Pierwszy program (moduł zdalny) jest zainstalowany na laptopach powiedzmy 10
Drugi program (moduł lokalny) znajduję się na jednym serwerze w WAN

Praca ludzi z laptopami polega na zbieraniu danych. Importuja oni dane z systemów lokalnych i jadą w teren. Po powrocie podpinają się pod WAN i robia export danych. Wtedy inne osoby w Wanie z dowolnego komputera za pomocą przeglądarki oczywiście po autoryzacji wykonują dalsze przetwarzanie danych.

Na laptopach zainstalowany jest pakiet apache,php,mysql (krasnal) no i mój program do zbierania danych.
Na serwerze w Wan rónież jest ten sam zestaw oczywiście z innym programem.

I wszystko działa OK

Ale ostatnio jedna z osób dostała troche straszego laptopa ibm Pentium 500MHz 128Mb.
Po przekroszczniu pewnej liczby danych powiedzmy 1000 pozycji program co np 12 wprowadzaną pozycję ma spowolnienie w trakcie róznych operacji zapisy,odczytu danych. Jest to trochę denerwujące. Mam pytanko co może być tego przyczyna - może jakieś specjalne ustawienia pomogą. Wygląda to tak jakby system wykonywał aktualizację cache co jakiś czas.
Dodam że na innych laptopach o lepszych parametrach problem ten niewystępuje.
Oczywiście rozwiązanie polegalące na kupieniu lepszego laptopa odpada.

Z góry dziękuję za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner

Grupa: Zarząd

Znaczy się co się zacina? Skrypt/ Czy środowisko serwera? Czy system?
+Quote Post
mbork

-----

np po wprowadzeniu ilości jakiegoś towaru i zatwierdzeniu [enter] formularza nastepuje zacięcie "trwa otwieranie strony..." - może trwać nawet 30 sek
Co ciekawe wystarczy wykasować całą bazę i uruchomić skrypt zakładający ją od początku i jest spokój do pewnego czasu.
Powiem dokładniej program między innymi zczytuje towary czytnikiem kodów kreskowych. Wyszukuje dany towar w bazie a następnie prosi o podanie jego ilości
W trakcie wyszukiwania i zapisywania może nastapić takie zacięcie.
+Quote Post
kszychu

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

A może jest mało miejsca na dysku?
+Quote Post
mbork

-----

sprawdziłem jest ok 1 GB wolnego

może wstawić
dane z phpinfo()
http.conf
php.ini
my.ini
Co ciekawe program chodzi szybko (wyszukuje , zapisuje) a te zacięcia pojawiają się co jakiś czas.

Ten post edytował mbork 21.10.2004, 10:28:02
+Quote Post
spenalzo

-----

Sprobuj zoptymalizować zapytania, kod itd
To że chodzi szybko na serwerze, to nie znaczy ze na starszym sprzecie bedzie szybko chodzic - w koncu po to sie placi duzo za serwer żeby był wydajny (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
ARJ

-----

OT ale w php wczytujesz kody kreskowe czytnikiem? @scanner szuka takiego rozwiązania.

Ten post edytował ARJ 21.10.2004, 16:23:28
+Quote Post
Sh4dow

-----

W miare mozliwosci sprawdz ile pamieci pozera mysql i apache kiedy jest tak duza ilosc danych. I co tak spowalnia go, czyli ktory proces obciaza procesor.
+Quote Post
Lukasz Luczak

-----

Używasz Krasnala tam ?

To polecam defragmentację dysku a potem ręczny zapisanie kofiguracji MYSQL, php i Apache, bo ta co jest standardowo dodawana jest do bani.

Z jakich typów tabel korzystasz ? Jeśli Krasnal to pewnie nie wykorzystujesz żadnych z transakcjami.

Powiadasz, że spowolnienia pojawiają się przy operacjach na bazie danych (możesz to sprawdzić odpalając w konsoli dos'a program do operacji na bazie MySQL i w nim robiąc testy wydajności)

Na moim laptopie (300MHz, 64Mb ram, 200Mb wolnego na dysku) nigdy nie mam problemów z zacięciami - mimo iż wproawadzam dużo danych itp.

Problem może leżeć takze po stonie systemu operacyjnego - polecam zainstalować od nowa Win98, nie uruchamiać żadnych dodtkowych programó - tylko serwer Krasnala. Do tego pełny scandisk (ze sprawdzeniem fizycznym) oraz defragmentacja.

Jak teraz będzie muliło to znaczy, że musisz przepisać od nowa skrypty.

W wypadku serwera Krasnal może sie zdarzyć, ze będziesz musiał własnoręcnzie przepsiać konfigurację - niestety ta standardowa jest lekko wymagajaca i nieefektywna.

Po prostu - popracuj sporo a ręczę Ci, że z tego laptopa wyciśniesz bardzo dużo. Ja na kompie 500 Mhz, 128Mb ram miałem ustawiony serwer (www,ftp, poczta) i potrafił on wytrzymać forum phpbb z średnio 20 użytkownikami aktywnie korzystajacymi z forum w danej chwili. Więc ze swojego laptopa na pewno dużo wyciagniesz.

Jak co to możesz pytać na PW.

Pozdrawiam
+Quote Post
mbork

-----

Dziękuję wszystkim za pomoc ale znalazłem rozwiązanie
Moja wina, moja wina.....
Pogram ma pewna ramkę w ktorej wyświetlane są pewne wartości podsumowania
Ramka ta jest odświeżana po każdej operacji.
Dane do tych wartości wyliczne są bezpopśrednio z bazy za pomocą "group by"
wystarczy sposób wyliczania oprzeć na zmiennych sesyjnych a program hula aż miło.
Chociaż sposób, że za każdym razem dane są wyliczne z bazy jest dobry ponieważ ma się pewność że one tam są na pewno (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
ale to chyba raczej problem psychiczny

ps
Laptop z celeronem 2.4 zaczeły się dławić dopiera jak było wprowadzonych ok 1 miliona rekordów (dane wygenrowałem dla testu) po zmianie sposoby wyliczania wartości chodziły przy milionie tak jak i przy 10 rekordach.

Wniosek: polecenie select jest wydajne ale z klauzulą "grup by" przy dużej liczbie rekordów operacje zaczynają wymagać czasu.

Ten post edytował mbork 22.10.2004, 06:35:07
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:31