![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem Opisze najpierw jak wyglada mój "wynalazek". System składa się z dwóch programów napisanych w php,JavaScript,Html,css Pierwszy program (moduł zdalny) jest zainstalowany na laptopach powiedzmy 10 Drugi program (moduł lokalny) znajduję się na jednym serwerze w WAN Praca ludzi z laptopami polega na zbieraniu danych. Importuja oni dane z systemów lokalnych i jadą w teren. Po powrocie podpinają się pod WAN i robia export danych. Wtedy inne osoby w Wanie z dowolnego komputera za pomocą przeglądarki oczywiście po autoryzacji wykonują dalsze przetwarzanie danych. Na laptopach zainstalowany jest pakiet apache,php,mysql (krasnal) no i mój program do zbierania danych. Na serwerze w Wan rónież jest ten sam zestaw oczywiście z innym programem. I wszystko działa OK Ale ostatnio jedna z osób dostała troche straszego laptopa ibm Pentium 500MHz 128Mb. Po przekroszczniu pewnej liczby danych powiedzmy 1000 pozycji program co np 12 wprowadzaną pozycję ma spowolnienie w trakcie róznych operacji zapisy,odczytu danych. Jest to trochę denerwujące. Mam pytanko co może być tego przyczyna - może jakieś specjalne ustawienia pomogą. Wygląda to tak jakby system wykonywał aktualizację cache co jakiś czas. Dodam że na innych laptopach o lepszych parametrach problem ten niewystępuje. Oczywiście rozwiązanie polegalące na kupieniu lepszego laptopa odpada. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Znaczy się co się zacina? Skrypt/ Czy środowisko serwera? Czy system?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np po wprowadzeniu ilości jakiegoś towaru i zatwierdzeniu [enter] formularza nastepuje zacięcie "trwa otwieranie strony..." - może trwać nawet 30 sek
Co ciekawe wystarczy wykasować całą bazę i uruchomić skrypt zakładający ją od początku i jest spokój do pewnego czasu. Powiem dokładniej program między innymi zczytuje towary czytnikiem kodów kreskowych. Wyszukuje dany towar w bazie a następnie prosi o podanie jego ilości W trakcie wyszukiwania i zapisywania może nastapić takie zacięcie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może jest mało miejsca na dysku?
|
|
|
![]()
|
|
sprawdziłem jest ok 1 GB wolnego
może wstawić dane z phpinfo() http.conf php.ini my.ini Co ciekawe program chodzi szybko (wyszukuje , zapisuje) a te zacięcia pojawiają się co jakiś czas. Ten post edytował mbork 21.10.2004, 10:28:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprobuj zoptymalizować zapytania, kod itd
To że chodzi szybko na serwerze, to nie znaczy ze na starszym sprzecie bedzie szybko chodzic - w koncu po to sie placi duzo za serwer żeby był wydajny (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OT ale w php wczytujesz kody kreskowe czytnikiem? @scanner szuka takiego rozwiązania.
Ten post edytował ARJ 21.10.2004, 16:23:28 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W miare mozliwosci sprawdz ile pamieci pozera mysql i apache kiedy jest tak duza ilosc danych. I co tak spowalnia go, czyli ktory proces obciaza procesor.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używasz Krasnala tam ?
To polecam defragmentację dysku a potem ręczny zapisanie kofiguracji MYSQL, php i Apache, bo ta co jest standardowo dodawana jest do bani. Z jakich typów tabel korzystasz ? Jeśli Krasnal to pewnie nie wykorzystujesz żadnych z transakcjami. Powiadasz, że spowolnienia pojawiają się przy operacjach na bazie danych (możesz to sprawdzić odpalając w konsoli dos'a program do operacji na bazie MySQL i w nim robiąc testy wydajności) Na moim laptopie (300MHz, 64Mb ram, 200Mb wolnego na dysku) nigdy nie mam problemów z zacięciami - mimo iż wproawadzam dużo danych itp. Problem może leżeć takze po stonie systemu operacyjnego - polecam zainstalować od nowa Win98, nie uruchamiać żadnych dodtkowych programó - tylko serwer Krasnala. Do tego pełny scandisk (ze sprawdzeniem fizycznym) oraz defragmentacja. Jak teraz będzie muliło to znaczy, że musisz przepisać od nowa skrypty. W wypadku serwera Krasnal może sie zdarzyć, ze będziesz musiał własnoręcnzie przepsiać konfigurację - niestety ta standardowa jest lekko wymagajaca i nieefektywna. Po prostu - popracuj sporo a ręczę Ci, że z tego laptopa wyciśniesz bardzo dużo. Ja na kompie 500 Mhz, 128Mb ram miałem ustawiony serwer (www,ftp, poczta) i potrafił on wytrzymać forum phpbb z średnio 20 użytkownikami aktywnie korzystajacymi z forum w danej chwili. Więc ze swojego laptopa na pewno dużo wyciagniesz. Jak co to możesz pytać na PW. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję wszystkim za pomoc ale znalazłem rozwiązanie
Moja wina, moja wina..... Pogram ma pewna ramkę w ktorej wyświetlane są pewne wartości podsumowania Ramka ta jest odświeżana po każdej operacji. Dane do tych wartości wyliczne są bezpopśrednio z bazy za pomocą "group by" wystarczy sposób wyliczania oprzeć na zmiennych sesyjnych a program hula aż miło. Chociaż sposób, że za każdym razem dane są wyliczne z bazy jest dobry ponieważ ma się pewność że one tam są na pewno (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ale to chyba raczej problem psychiczny ps Laptop z celeronem 2.4 zaczeły się dławić dopiera jak było wprowadzonych ok 1 miliona rekordów (dane wygenrowałem dla testu) po zmianie sposoby wyliczania wartości chodziły przy milionie tak jak i przy 10 rekordach. Wniosek: polecenie select jest wydajne ale z klauzulą "grup by" przy dużej liczbie rekordów operacje zaczynają wymagać czasu. Ten post edytował mbork 22.10.2004, 06:35:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:31 |