![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 369 Pomógł: 2 Dołączył: 1.11.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Mam następujący problem: Mam klasę Router, która sprawdza, czy link ma tylko model który ma zaincludować np.: localhost/Galeria Czy też zawiera Id powiedzmy albumu, który ma także zaincludować np.: localhost/Galeria/12 Jednak po dopisaniu ID albumu PHP wypluwa, że nie ma takiego pliku: Warning: include(inc/models/galeria.php?nid=12): failed to open stream: No such file or directory in /libs/router.php Czy da się to jakoś zrobić? Jeżeli nie, to czy jest jakiś inny sposób na to by to zrobić? Tzn. jakoś przesłać do modelu gallery, który album ma wyświetlić? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Spróbuj tak i wyciągnij wnioski:
Zadziała to identycznie jak to:
Chodzi o to, że includowanie działa podobnie, jakbyś w miejscu wywołania wkleił całą zawartość załączanego pliku. Więc automatycznie wszystkie zmienne dostępne w danej linijce będą dostępne w załączanym pliku. Ten post edytował sowiq 1.08.2013, 21:18:09 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 369 Pomógł: 2 Dołączył: 1.11.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zalezaloby mi bardziej na GET
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Mam klasę Router, która sprawdza, czy link ma tylko model który ma zaincludować np.: localhost/Galeria Czy też zawiera Id powiedzmy albumu, który ma także zaincludować np.: localhost/Galeria/12 przecież @sowiq Cię naprowadził w tej Twojej klasie Router -wniosuke z tego co napisałeś, masz 2 główne warunki. Sprawdzasz czy ma zostac wczytany sam plik czy plik ze zmienną get. Zakładam, ze w pliku galeria.php pewnie masz też jakiś warunek czy istnieje zmienna GET i na jej podstawie coś tam robi. Jeśli tak, to przez includowwaniem zapisz sobie zmienną GET do np zmiennej $id ($id = $_GET['id']) i w pliku galeria sprawdzaj nie zmienną GET tylko zmienną $id. Jeśli jednak chodzi Tobie o coś innego to najlepiej wklej tą klase Router ; ) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Zalezaloby mi bardziej na GET GET jest tablicą superglobalną. Znaczy to ni mniej, ni więcej tyle, że w każdym miejscu Twojego kodu* możesz odwołać się do $_GET['coś'] nie martwiąc się o zasięg. (*) oczywiście trzeba pamiętać o odpowiednim filtrowaniu danych pochodzących od użytkownika. Ten post edytował sowiq 2.08.2013, 08:42:36 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 18:22 |