![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
id wiadomości|autor|tytuł wiadomości|tekst wiadomości|<strong>tekst do usunięcia</strong>pozostały tekst wiadomości<strong>inny tekst pogrubiony</strong>||8|||use_html=1|
Mam takie pytanie związane z plikiem tekstowym generowanym przez pewien CMS - news.txt. Chodzi mi o edycję w programie Notepad++, przy założeniu że takich linijek (wiadomości) w wyżej wspomnianym pliku jest >500. Czy można usunąć tekst <strong>tekst do usunięcia</strong> dla wszystkich wiadomości po uwzględnieniu chociażby znaczków "|" oddzielających kolejne sekcje artykułów? Dodam że chodzi mi tylko o pierwsze fragmenty opatrzone <strong> po czwartym znaku "|". Chcę, aby pozostałe np. <strong>inny tekst pogrubiony</strong> zostały bez zmian. Jest na to metoda czy muszę wszystko ręcznie po kolei usuwać i tak razy 500? ![]() Nie wiedziałem do którego działu mój temat pasuje, więc jeżeli popełniłem błąd to proszę o przeniesienie. Ten post edytował PiotrN 24.07.2013, 15:14:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 173 Pomógł: 14 Dołączył: 27.03.2004 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak najbardziej możesz ctrl+f -> zakładka: zmień
1. w polu tryb szukania zaznaczasz: wyrażenia regularne 2. w polu szukany text wpisujesz treść wyrażenia 3. pole zmień na pozostawiasz puste 4. wciskasz przycisk zamień wszystkie i to tyle ![]() -------------------- Zapraszam na spływy kajakowe rzekami podlasia www.splywy-kajakiem.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, wiem. Tylko że chodzi mi o to żeby tylko <strong>tekst do usunięcia</strong> usunąć - pierwsze. Jeżeli dalej w linijce jest jeszcze raz <strong>jakiś tekst</strong> to nie chce tego usuwać.
Jak wspomniałem w taki sposób zapisują mi się wiadomości w CMS. Każda linijka to inny news. Ja chcę z każdej linijki usunąć tylko pierwsze <strong>tekst do usunięcia</strong>. Dodatkowo oczywiście komplikuje mi to że każdy news miał inną zajawkę - inny tekst, a <strong> mogło występować także dalej w newsie w pojedynczych przypadkach. id wiadomości|autor|tytuł wiadomości|tekst wiadomości|<strong>tekst do usunięcia</strong>pozostały tekst wiadomości<strong>inny tekst pogrubiony</strong>||8|||use_html=1| np.: 141516171819|Admin|Zmiany|Ostatnio w serwisie zostały wprowadzone zmiany.|<strong>Ostatnio w serwisie zostały wprowadzone zmiany</strong>Całkowicie zmieniono kolorystykę, dodano możliwość zmiany ustawień oraz dopasowania strony pod konkretnego użytkownika<strong>Dopasowanie strony</strong>Ustawienia można zmieniać na pasku, który wysuwa się z lewej strony ekranu.||8|||use_html=1| Co powodowało że: na stronie głównej miałem tytuł i pierwszą część artykułu, a po kliknięciu w czytaj dalej jeszcze raz pokazywała mi się pogrubiona zajawka i reszta wiadomości. Teraz wpadłem na pomysł że nie potrzebnie powtarzałem część tekstu skoro w szablonie mogłem zrobić <strong>[short-story}</strong><br />{full-story}. Całość przełożyłaby się na to że plik z wiadomościami byłby mniejszy. Ten post edytował PiotrN 24.07.2013, 21:01:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:25 |