Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Closed TopicStart new topic
> [mysql][php] Grupowanie wedlug daty
-Gość-

Goście

Witam, mimo poszukiwan nie znalazlem rozwiazania dla mojego problemu.

Zapytanie:
  1. $queryNotice=mysql_query("SELECT a.*,b.small,c.vip FROM notices a
  2. LEFT JOIN avatars b ON a.idUserNot=b.idUser
  3. LEFT JOIN profiles c ON a.idUserNot=c.idUser
  4. WHERE a.readNotice=0 AND a.idUserYourNot='$userId' GROUP BY a.timeNot DESC");

timeNot to pole DATETIME i chce pogrupowac wyniki z tabeli notice w taki sposob:

2013.09.07
rekord 1
rekord 2

2013.08.07
rekord 1
rekord 2
rekord 3

itp.

Probowalem GROUP BY DATA(a.timeNot) DESC a takze z COUNT ale nic mi nie dziala. Z gory dzieki za pomoc
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Musisz dane obrobic w php
Tu masz opisane na kilku przykladach jak:
http://nospor.pl/grupowanie-wynikow.html

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
-Gość-

Goście

Ta Twoja strone juz widzialem, troche mi takie rozwiazanie nie odpowiada, nie da sie pogrupowac tego w zapytaniu? W twoim rozwiazaniu sa az 3 petle...
+Quote Post
nospor

1) Nie w zapytaniu sa 3 petle tylko w kodzie php
2) Co z tego ze sa 3 petle w kodzie?
3) Sa 3 petle w kodzie bo najpierw pobieram wyniki do tablicy a dopiero potem to wyswietlam. Ty mozesz od razu to wyswietlac i wowczas bedziesz mial tylko jedna glowna petle pobierajaca dane z bazy - do wyboru do koloru
4) Nie, nie da sie tego zrobic tylko i wylacznie w mysql

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
-Gość-

Goście

Napisalem ze w Twoim rozwiazaniu sa 3 petle a nie w zapytaniu...
Chodzilo mi o to ze to troche skomplikowane jak dla mnie z tymi tablicami, nie wiem i tak jak to zastosowac u siebie. Skoro nie ma prostszego rozwiazania to sobie odpuszcze i normalnie to wyswietle. Dzieki.
+Quote Post
nospor

Cytat
Napisalem ze w Twoim rozwiazaniu sa 3 petle a nie w zapytaniu...
Fakt, za szybko przeczytalem

Cytat
Skoro nie ma prostszego rozwiazania to sobie odpuszcze i normalnie to wyswietle. Dzieki.
A ja zas skolei napisalem:
Sa 3 petle w kodzie bo najpierw pobieram wyniki do tablicy a dopiero potem to wyswietlam. Ty mozesz od razu to wyswietlac i wowczas bedziesz mial tylko jedna glowna petle pobierajaca dane z bazy - do wyboru do koloru

Wiec jest prostsze rozwiazanie.

--------------------

+Quote Post
-Gość-

Goście

nooo... tylko ze nie mam pojecia jak to wyswietlic nawet w jednej petli zeby mi tak pogrupowalo:/
+Quote Post
nospor

No ale odpowiedz masz niejako w moim temacie... musisz napisac zapytanie, ktore wlasciwie sortuje - no to juz masz podane w temacie.
No i dalej zamiast budowac tablice jak ja to robie, to poprostu wyswietlaj daty gdy jeszcze nie bylo danej daty

--------------------

+Quote Post
-Gość-

Goście

no ale jak sprawdzic czy dana data juz wystepowala? mam chyba dzisiaj jakas pustke w glowie:/ Twoj temat mi nic nie mi nic nie mowi...
+Quote Post
-Gość-

Goście

Ma ktos jakies pomysly? Siedze nad tym chyba od 11 rano:/
+Quote Post
nospor

Cytat
no ale jak sprawdzic czy dana data juz wystepowala?
Zapisuj w zmiennej aktualnie przetwarzana date. Bedziesz wiedzial czy sie zmienila czy nie.

--------------------

+Quote Post
-Gość-

Goście

ech tyle to ja wiem ale nie wiem jak to zrobic, podaj przyklad jak to zrobic bo jesli zapisze aktualna date do zmiennej to z czym ja mam niby porownac?
+Quote Post
nospor

Cytat
podaj przyklad
Uczyl Cie ktos kiedys takiego jednego magicznego slowa?

Cytat
bo jesli zapisze aktualna date do zmiennej to z czym ja mam niby porownac?

Skoro nie chcesz uzywac magicznego slowa to chociaz uzyj tego czegos miedzy uszami wink.gif
W zmiennej masz trzymac date z poprzedniej iteracji. A w aktualnej iteracji masz porownywac date ze zmiennej z wartoscia aktualnej iteracji. W ten sposob bedziesz wiedzial czy sie data zmienila czy nie.

--------------------

+Quote Post
-Gość-

Goście

Mam tylko prosic czy moze jeszcze blagac o pomoc? No nic skoro nikt nie chce pomoc to koniec tematu, bede to wyswietlal zupelnie inaczej. Narka
+Quote Post
nospor

Nie kazalem ci blagac a jedynie zwrocic uwage, ze nie jestem twoim niewolnikiem i jak czegos potrzebujesz to wypadaloby napisac np. tak:
podaj prosze przyklad
a nie
podaj przyklad

Co do pomocy to w kazdym poscie tutaj ją dostajesz ale Ty jestes totalnym leniem i oczekujesz jedynie gotowca. Twoja sprawa

--------------------

+Quote Post

Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:30