![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, mimo poszukiwan nie znalazlem rozwiazania dla mojego problemu.
Zapytanie:
timeNot to pole DATETIME i chce pogrupowac wyniki z tabeli notice w taki sposob: 2013.09.07 rekord 1 rekord 2 2013.08.07 rekord 1 rekord 2 rekord 3 itp. Probowalem GROUP BY DATA(a.timeNot) DESC a takze z COUNT ale nic mi nie dziala. Z gory dzieki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Musisz dane obrobic w php
Tu masz opisane na kilku przykladach jak: http://nospor.pl/grupowanie-wynikow.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ta Twoja strone juz widzialem, troche mi takie rozwiazanie nie odpowiada, nie da sie pogrupowac tego w zapytaniu? W twoim rozwiazaniu sa az 3 petle...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Nie w zapytaniu sa 3 petle tylko w kodzie php
2) Co z tego ze sa 3 petle w kodzie? 3) Sa 3 petle w kodzie bo najpierw pobieram wyniki do tablicy a dopiero potem to wyswietlam. Ty mozesz od razu to wyswietlac i wowczas bedziesz mial tylko jedna glowna petle pobierajaca dane z bazy - do wyboru do koloru 4) Nie, nie da sie tego zrobic tylko i wylacznie w mysql -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Napisalem ze w Twoim rozwiazaniu sa 3 petle a nie w zapytaniu...
Chodzilo mi o to ze to troche skomplikowane jak dla mnie z tymi tablicami, nie wiem i tak jak to zastosowac u siebie. Skoro nie ma prostszego rozwiazania to sobie odpuszcze i normalnie to wyswietle. Dzieki. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Napisalem ze w Twoim rozwiazaniu sa 3 petle a nie w zapytaniu... Fakt, za szybko przeczytalemCytat Skoro nie ma prostszego rozwiazania to sobie odpuszcze i normalnie to wyswietle. Dzieki. A ja zas skolei napisalem:Sa 3 petle w kodzie bo najpierw pobieram wyniki do tablicy a dopiero potem to wyswietlam. Ty mozesz od razu to wyswietlac i wowczas bedziesz mial tylko jedna glowna petle pobierajaca dane z bazy - do wyboru do koloru Wiec jest prostsze rozwiazanie. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
nooo... tylko ze nie mam pojecia jak to wyswietlic nawet w jednej petli zeby mi tak pogrupowalo:/
|
|
|
![]()
|
|
No ale odpowiedz masz niejako w moim temacie... musisz napisac zapytanie, ktore wlasciwie sortuje - no to juz masz podane w temacie.
No i dalej zamiast budowac tablice jak ja to robie, to poprostu wyswietlaj daty gdy jeszcze nie bylo danej daty -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
no ale jak sprawdzic czy dana data juz wystepowala? mam chyba dzisiaj jakas pustke w glowie:/ Twoj temat mi nic nie mi nic nie mowi...
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ma ktos jakies pomysly? Siedze nad tym chyba od 11 rano:/
|
|
|
![]()
|
|
Cytat no ale jak sprawdzic czy dana data juz wystepowala? Zapisuj w zmiennej aktualnie przetwarzana date. Bedziesz wiedzial czy sie zmienila czy nie.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
ech tyle to ja wiem ale nie wiem jak to zrobic, podaj przyklad jak to zrobic bo jesli zapisze aktualna date do zmiennej to z czym ja mam niby porownac?
|
|
|
![]()
|
|
Cytat podaj przyklad Uczyl Cie ktos kiedys takiego jednego magicznego slowa?Cytat bo jesli zapisze aktualna date do zmiennej to z czym ja mam niby porownac? Skoro nie chcesz uzywac magicznego slowa to chociaz uzyj tego czegos miedzy uszami ![]() W zmiennej masz trzymac date z poprzedniej iteracji. A w aktualnej iteracji masz porownywac date ze zmiennej z wartoscia aktualnej iteracji. W ten sposob bedziesz wiedzial czy sie data zmienila czy nie. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam tylko prosic czy moze jeszcze blagac o pomoc? No nic skoro nikt nie chce pomoc to koniec tematu, bede to wyswietlal zupelnie inaczej. Narka
|
|
|
![]()
|
|
Nie kazalem ci blagac a jedynie zwrocic uwage, ze nie jestem twoim niewolnikiem i jak czegos potrzebujesz to wypadaloby napisac np. tak:
podaj prosze przyklad a nie podaj przyklad Co do pomocy to w kazdym poscie tutaj ją dostajesz ale Ty jestes totalnym leniem i oczekujesz jedynie gotowca. Twoja sprawa -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:30 |