![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 7 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siema,
ostatnio bardzo przypadł mi do gustu Dojo Toolkit w wydaniu z Require JS i AMD. Imho super sprawa do tworzenia rozbudowanych backendowych aplikacji, bo: - nie trzeba j***c sie z designem UI - dostarcza chyba wszystkich mozliwych komponentow out of the box - liberalna licencja - umozliwia CALKOWITA separacje backendu od frontu Minus Dojo to dokumentacja, w wielu miejscach po prostu trzeba czytac kod zeby cos zrozumiec, dlatego tez zrodzil sie pomysl zrobienia czegos w stylu tutoriala jak klepac w Dojo. Z moiego punktu widzenia to tez taki sandbox, zeby mozna bylo zrobic komponent itp zanim zacznie sie majstrowac w produkcyjnym kodzie. Tutorial jest dostepny pod adresem: http://dojotutorial.org/ Aktualnie nie jest tego zbyt wiele, ale praktycznie co dzien dodaje cos nowego. Jakby ktos byl zainteresowany i chcial dodac cos od siebie to forkowac na gihubie i wysylac pull request. Z gory dzieki za feedback i konstruktywna krytyke. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Trafiłam na Twój poradnik szybciej, niż tutaj na stronę, wygląda obiecująco. Możesz coś więcej pwoiedzieć o Dojo? Zastanawiam się, czy można na tych komponentach zrobić apkę przerzucającą sporą ilość danych. Będzie to płynnie działało? Myślę o napisaniu CRMa z wykorzystaniem Dojo. Masz może jakiś super dobry poradnik do nauki Dojo na oku, poza swoją świetną robotą pod http://dojotutorial.org// ? Pozdrawiam i naprawdę wielkie dzięki za pracę, którą wykonałeś! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 7 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dojo to tylko front, ja tego uzywam do budowania aplikacji typu RIA/SPA, gdzie pod maską jest restowe api, które robi robotę a Dojo używam do wizualizacji (gridy, drzewa, wykresy, itp) oraz do edycji. Dotychczas nie mialem problemów z wydajnością, zwłascza jeżeli myslisz o aplikacji CRM, więc zakładam intranet.
Co do poradników, to niestety tutaj jest bieda, jquery i podobne biblioteki są proste dlatego popularne i społecznośc tworzy pluginy, w Dojo prog wejscia jest wyższy ale możliwości tez dużo dużo większe. Strona powstała ponieważ nie mogłem znaleść dobrych przykładów z wyjątkiem oficjalnej dokumentacji, co często kończyło się czytaniem bezpośrednio kodu źródłowego widgetów. Powoli dodaje tam więcej przykładów, w przygotowaniu jest prosta aplikacja RIA/SPA, edycja czegoś z bazy osadzone w layoucie dojo. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Świetny tutorial! Podziwiam, że ci się chciało;) Powinieneś to wydać
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:08 |