![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam podstrony ładowane ajaxem - jak zrobić bezpośredni link do takiej podstrony?:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Możesz dać <a href="/strona.php" id="tresc"> i przy onclick zwracać false aby nie było przeładowania.
Chyba że chcesz mieć adresy strona.pl/#tresc to poczytaj o http://php.net/parse_url |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ale coś nie działa... - adres na górze jest w odpowiedniej formie: strona.pl/#!/galeria ale jak podaję komuś taki link, to jak się go kliknie odwołuje do strony głównej... Ten post edytował cent4 24.06.2013, 13:11:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No tak, a teraz bedac na stronie glownej masz wziasc adres, podzielic go po # i przekierowac tam gdzie trzeba.
Ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest rozwiązanie nr1 ktore podał ci Spawnm -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Niestety jak dałem:
<a href="/strona.php" id="tresc"> to nie działa |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a ONCLICK dolozyles dla ajaxa?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Właśnie nie - jak to dodać do tej funkcji?
|
|
|
![]()
|
|
![]() zalammujesz mnie z kazdym swoim tematem na forum.... To juz dodawales pare postow wczesniej ONCLICK..... onclick="ajax.load('ajax/galeria.php','TRESC',false,'#!/galeria','');return false;" Nie umiesz skopiowac kawalka swojego kodu??
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
hm...
umiem kopiować :-) ale niestety to nie działa dalej - onclick'a już wcześniej kopiowałem, tylko chciałem się upewnić, gdzie to wkleić. Tak czy siak - dalej nie działa... Przepraszam, że podobno "załamuję" ale ta porada nie działa... |
|
|
![]()
|
|
Chlopie, jestes tyle lat na forum i jeszcze nie potrafisz zadac pytania jak normalny czlowiek, tylko zadajesz jak 5 letnie dziecko..... nie dziala.... No co to za opis problemu?? Nauczu sie wkoncu, ze jesli cos nie dziala to nalezy napisac:
- czym objawia sie to nie dzialanie - jak powinno dzialac prawidlowo a jak dziala teraz - czy wystepuja jakies bledy (np. w konsoli Firebug w FIREFOX lub normalne bledy w php) oraz ze nalezy podawac aktualny kod... skad mamy wiedziec co w danej chwili natworzyles i co ci nie dziala :/ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
OK. Zatem jeszcze raz.
Mam stronę w niej menu, odnośniki z menu ładują za pomocą ajax treść strony do innego div'a. Cel jaki chcę osiągnąć to aby zrobić odnośniki linkowalne, aby można je było przekazywać w mailach. To co mam w tej chwili to: .... niżej funkcja ajax:
Problem: podstrona: strona.pl/#!/o_nas i strona.pl/#!/oferta i strona.pl/#!/promocje i strona.pl/#!/kontakt mają widoczny adres za pomocą:
ale niestety nie są linkowalne... czyli jak je przekazuję w mailu to jak ktoś kliknie - wchodzi na stronę główną, a nie na podstronę. próbowałem z onclickiem w funkcji ajax ale niestety nie działa tak jak ma. Myślałem, że opis jest czytelny ale teraz już na pewno wszyscy zrozumieją... Firebug wyrzuca błąd: Error: Syntax error, unrecognized expression: #!/oferta ...{href:function(a){return a.getAttribute("href")},type:function(a){return a.getAt... |
|
|
![]()
|
|
Przeciez juz ustalilismy, ze w HREF ma nie byc zadnego #########. Tak czy nie?
<a href="http://twojastrona.pl/ajax/o_nas.php" >O NAS</a> I taki link w mailu przekieruje cie na strone ajax/o_nas.php Chyba ze masz tak zrobiony silnik, ze strony z ajax mozna odpalac tylko przez ajax - no to wowczas musisz przerobic
Powód edycji: [nospor]:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zamiast:
<a href="#!/o_nas"... daj: <a href="/o_nas"... + oczywiście tej magiczny onclick. |
|
|
![]()
|
|
Przecież strony można odpalać tylko poprzez ajax - to jasno wynika z kodów o które zostałem poproszony...
|
|
|
![]()
|
|
Skoro strony mozna odpalac tylko przez ajax, to pozostaje ci drugie rozwiazanie z # i na stronie glownej jak w linku bedziesz mial # to masz wowczas ajaxem zaladowac wlasciowa strone - to skolei wynika z postow, ktore juz ci pisalismy
Cytat to jasno wynika z kodów o które zostałem poproszony... No wlasnie nie, nic takiego nie wynika. Bardzo czesto takie strony mozna odpalac przez ajax ale maja one tez bezposrednie swoje odpowiedniki - jak to w kazdej normalnej aplikacji. No ale skoro u ciebie tylko przez ajax, to patrz akapit wyzej
|
|
![]()
|
|
rozwiazanie z # - jak w linku bede mial # to jak ajaxem zaladowac wlasciowa strone?
|
|
|
![]()
|
|
Przecież masz kod do wysyłania ajax..... Teraz tylko zamiast aktywować go na klikniecie w link masz go odpalac gdy w linku bedzie #
|
|
![]()
|
|
Wiem, że chodzi o fragment:
Tylko jaka jest funkcja na link? $("#load_dla_firm").click(function(){ - bo tu jest obsługa jeśli ktoś kliknie, a jak zrobić to jak będzie odpowiedni link, np: strona.pl/#!/oferta? Z góry dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
W php sprawdzasz czy masz te # czy nie. Jak masz to generujesz kod js o tresci:
$("#TRESC").html(ajax_load).load("ajax/dla_firm.php"); i już -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
To wiem, tylko jak za pomocą php zrobić taki case, który będzie rozpoznawał kliknięty link...?
Nie chodzi mi o napisanie całej konstrukcji dla wszystkich stron, tylko o informację, jak rozpoznać co jest w linku? Dalej sobie poradzę... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:49 |