![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 2 Dołączył: 13.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam zastanawia mnie dlaczego transakcje nie chcą u mnie działać:
Używam tebel InnoDB, mysql w wersji 5.5.
Ktoś wie czemu tansakcja nie chce być mi posłuszna (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Po czym wnioskujesz, że transakcja ci nie dziala?
ps: http://pl1.php.net/manual/en/pdo.prepare.php PREPARE tylko przygotowuje zapytanie a nie go wykonuje.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Dlaczego ustawiasz PDO w tryb obsługi wyjątków dopiero w bloku try..catch, a nie zaraz po nawiązaniu połączenia?
2. Włącz sobie raportowanie błędów, bo nawet nie widzisz jak coś się sypie. 3. Odnośnie punktu drugiego: if($this->con->beginTransaction) - co niby miałby robić ten kod (poza rzuceniem błędem). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 2 Dołączył: 13.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po czym wnioskujesz, że transakcja ci nie dziala? ps: http://pl1.php.net/manual/en/pdo.prepare.php PREPARE tylko przygotowuje zapytanie a nie go wykonuje.... tak, ale dalej mam: $unnitAdd->execute();(drugie zapytanie też jest wykonywane dodałem o tym informacje w komentarzu) a to oznacza, że wykonuje przygotowane zapytanie ? Crozin: 1. Dlaczego ustawiasz PDO w tryb obsługi wyjątków dopiero w bloku try..catch, a nie zaraz po nawiązaniu połączenia? chyba nie do końca rozumeim pytanie ;| 3. Szukając dlaczego transakcja nie przebiega tak jak powinna wpadłem na to na jakiejś stronie i postanowiłęm sprawdzić |
|
|
![]()
|
|
Włącz wkoncu wyswietlanie bledow jak ci radzono
Temat: Jak poprawnie zada pytanie I napisz wkoncu czym się objawia to "niedziałanie" jak już cię o to pytano. Czemu trzeba wszystko 15 razy powtarzać? |
|
|
![]()
|
|
Mam włączony reporting błędów i problem w tym, że nie wyświetla się żaden błąd.
Jedynie mam raz notice o index, ale to w ogóle w innej metodzie. wkleje jeszcze raz mój aktualny kod:
a i nie odpowiedziałem na Twoje wcześniejsze pytanie, przepraszam: "Po czym wnioskujesz, że transakcja ci nie dziala?" po tym, że wszytsko się wykonuje w 2 zapytaniu jest błąd i nie wpisuje do danych do drugiej tabeli zaś w pierwszej jest wszystko okey i dodaje dane a powinien wystąpić wyjątek(ponieważ występuje błąd w 2 zapytaniu(print_r($themaAdd->errorInfo()); ) . Czyli chyba coś nie tak z transakcją, ale to tylko moje przypuszczenia.. |
|
|
![]()
|
|
Cytat (ponieważ występuje błąd w 2 zapytaniu(print_r($themaAdd->errorInfo()); ) Skoro dochodzisz do tego print_r znaczy ze twoj kod nie rzuca ci wyjątku, a jak nie rzuca ci wyjątki to i nie robi rollback. Wiec to nie jest blad transakcji (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Na przyszlosc opisuj problem dokładnie od razu
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 19:07 |