![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--bogdanh-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Za pomocą źle napisanego kwestionariusza do bazy MySQL w pole, które mialo zawierać ścieżkę dostępu i nazwę pliku zostało wprowadzonych bardzo dużo rekordów zawierających liczby. Kasowanie ręczne nie wchodzi w grę z powodu ich ilości.
Jak odfiltrować rekordy, w których w danym polu są wyłącznie liczby. Np. 3674... do odfiltrowania, ale pozostawienie np. "cos_tam/abc34[ds-12.fs_itd? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 70 Dołączył: 5.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
REGEXP
i wyrażenie [0-9]+ na przykład, aczkolwiek jest chyba jakiś aliast na "liczby" http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/reg...operator_regexp Ten post edytował matiit 24.04.2013, 09:16:30 |
|
|
--bogdanh-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Próbowałem z tego skorzystać, ale nie dałem rady złożyć zapytania wyłączającego rekordy z samymi liczbami w danym polu, a akceptujące zawartość mieszaną + znaki typu [{/-_=!.
W samym PHP też nie daję rady. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 70 Dołączył: 5.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż co napisałes sam...
|
|
|
--bogdanh-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
--bogdanh-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ok - jak wrócę z pracy. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ---EDIT--- W sumie wybrnąłem prymitywnie. Zadałem pierwszy znaku w polu - czy nie jest cyfrą. Zauważyłem, że pól mieszanych z początkową cyfrą/liczbą + inne znaki jest niewiele. Zastosowałem: [code]SELECT * FROM tabela WHERE kolumna REGEXP '^[:0-9:]'[\code] Niestety na bardziej skomplikowane zapytanie mam za mało wiedzy. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--bogdanh-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziękuję. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Załatwione. |
|
|
![]()
|
|
bpskiba, Twoje rozwiązanie zawodzi dla liczb typu '01', '00, '009','0000' i tak dalej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bpskiba, Twoje rozwiązanie zawodzi dla liczb typu '01', '00, '009','0000' i tak dalej. zgoda (IMG:style_emoticons/default/oneeyedsmiley02.png) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 11:11 |