![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przykładowy kod prezentuje się następująco:
Przy uruchomieniu skryptu dostaję informację: Notice: Undefined offset: 2 in C:\xampp\htdocs\test\test.php on line 19, bowiem indeks nr. 2 pozostaje pusty/niezdefiniowany. Czy istnieje funkcja dzięki, której po usunięciu elementu indeks pomniejsza się i na miejsce indeksu 2 wskakuje 3, na miejsce 3 - 4 itp. Więc generalnie z początkowego stanu 0,1,2,3,4 po usunięciu indekstu nr2 uzyskam 0,1,3,4. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 1 Dołączył: 18.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy o to ci chodziło?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a no sort() usuwa jeszcze:D
Dzięki za odpowiedź ![]() EDIT - sort() też usunął indeks:P OK korzystając z okazji, bo topic tyczy się tego problemu. Mam masę błędów związanych z działaniem zagnieżdżonych pętli i pojawiają się one tylko wtedy jak mam unset - usunięcie elementu z tablicy. Coś logicznie musi nie działać, ale jak długo się zastanawiam nad tym tak długo utwierdzam się w przekonaniu, że jest OK, a przecież nie jest:(
O co dokładnie chodzi. Mam listę punktów (ilość punktów określona zmienna $ukryte_dane) zapisaną w postaci tablicy dwuwymiarowej, która w każdym drugim wymiarze trzyma dane na temat połączenia z innymi punktami. Czyli np. punkt 1 powiązany jest z punktem 2, tak samo punkt 2 powiązany jest z punktem 1. Moim celem jest wywalenie z punktu większego niż ten określony w pętli pierwszej (for) powiązania. Innymi słowy na przykładzie punkt 1 ma mieć powiązanie z punktem 2, natomiast punkt 2 nie powinien posiadać informacji na temat powiązania z punktem 1. Trochę to zawiłe, ale posłuży mi to do większego projektu. Być może okarze się, że jest łatwiejszy sposób na wykonanie tego, a ja ide na około... Ten post edytował danon198901 23.04.2013, 22:20:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:54 |