![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Potrzebuje pomocy w zaincludowaniu klasy, obecnie jestem na etapie strukturalnego kodowania ale musze wykorzystac klase konwertujaca kodowanie znakow do utf-8 wiec znalazlem w internecie klase forceutf8 ktora jest tutaj i zrobilem require_once jej oraz zastosowalem sie do przykladow stosujac:
niestety co bym nie robil mam blad Kod Fatal error: Class 'Encoding' not found wystepujacy w tej linijce co jest na gorze. Prosze o pomoc i pozdrawiam Ten post edytował morasek 20.04.2013, 12:02:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po tym fatalu powinieneś mieć pełną ściężkę w failed opening required. Skoro nie ma to znaczy że nie zaczytałeś.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie sciezka sie wyswietla
Kod Fatal error: Class 'Encoding' not found in /home/***/domains/***/public_html/***.php on line *** i jest dobra, oba pliki sa w tym samym katalogu, nazwe includowanego pliku kopiowalem i napewno jest dobra, jak daje Kod var_dump(file_exists("Encoding.php")); daje mi true ale jak daje Kod if ( ! class_exists('Encoding')) to warunek jest spelniony czyli takiej klasy nie ma ... Ten post edytował morasek 20.04.2013, 12:15:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tam jest namespcae czyli use \ForceUTF8\Encoding;
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Możesz mi to napisać bardziej szczegołowo proszę ? Nie znam sie na oop a musze miec ta klase w swoim kodzie ;/
Chodzi o Kod $kodowanie = new ForceUTF8\Encoding; $zawartosc = $kodowanie->toUTF8($zawartosc); ? ps. nie znacie moze czegos jeszcze dobrego do zmiany kodowania kazdego tekstu na utf-8 ? Ten post edytował morasek 20.04.2013, 12:25:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ps. nie znacie moze czegos jeszcze dobrego do zmiany kodowania kazdego tekstu na utf-8 ? iconv lub
Ten post edytował !*! 20.04.2013, 12:35:12 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
nie jesli nie znasz kodowania tekstu ktorego ja nie znam a detekcja przez phpowe funkcje jest * warta, czasem sa tez mieszane kodowania. Modze od rana i nic nie jest w stanie przekonwertowac 100% tekstu na utf-8 ;/ tekst pobieram ze stron |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To sprawdź sobie jakie masz kodowanie mb_detect_encoding i na tej podstawie zmień.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 52 Dołączył: 3.02.2013 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up To nie zawsze działa, a czasem działa nieprawidłowo
![]() -------------------- Jeżeli moja wypowiedź Ci pomogła użyj przycisku
![]() |
|
|
![]()
|
|
zbyt często działa nie prawidłowo, poza tym tak jak mowie tekst moze byc mieszany, strona np jest w kodowaniu jednym a jakis fragment strony (np. plik templatki) bedize w kodowaniu innym i tego napewno juz nie wykryje
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 52 Dołączył: 3.02.2013 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To bardzo nie dobrze, że masz taką mieszankę, co do namespace to przykładowo:
Pomijam fakt, że wg. PSR-0, klasy powinny być ładowane automatycznie przez autoloader na podstawie ich przestrzeni nazw ![]() Ten post edytował mstraczkowski 20.04.2013, 12:52:49 -------------------- Jeżeli moja wypowiedź Ci pomogła użyj przycisku
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:44 |