Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Pobranie wartosci z jednej tabeli i wstawienie jej do drugiej
lexis72

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Mam tabele z wynikami w ktorej jedna z kolumn jest user_id ktora przyporzadkowuje dane wyniki do konkretnych userow. Do tej pory wyniki wysylane byly przez formularz ktory wymuszal podanie ID Usera ktorego wynik wysylamy. W zwiazku z pewnymi zmianami w szczegoly moze wchodzic nie bede chcialbym dac mozliwosc wysylania wynikow takze przez podawania nazwy uzytkownika czyli user_name (zamiast user_id). W tym celu stworzylem w tabeli druga kolumne o nazwie user_name2 (przy user_name wystepowal ambigious bo na stronie mialem zapytania wyswietlajace wlasnie user_name odwolujac sie do tabeli USERS) i do tej tabeli zaczely byc wysylane wyniki. I teraz w zwiazku z tym ze na stronie mam zapytania w stylu pobierz user_id i wyswietl jako user_name korzystajac z tabeli USERS chcialbym stworzyc dodatkowe zapytanie ktore automatycznie w przypadku wyslania user_name zamiast user_id sprawdzaloby jakie ID ma ten user i wstawialo do bazy danych. Probowalem sam kombinowac ale ciagle wychodza mi jakies bledy. Np juz przy probie pobrania tego user_id mam konflikt nazw i nie potrafie sobie z tym poradzic. Dacie jakies rady?

$result = dbquery("SELECT user_id FROM wyniki LEFT JOIN users ON wyniki.user_name2=users.user_name WHERE wynik_id=4876");

wynik_id dalem tylko aby miec pewnosc ze przy tym wyniku jest taka sytuacja gdzie trzeba wstawic user_id docelowo warunek bedzie inaczej skonstruowany

Chodzi mi o to jak ma wygladac zapytanie ktore pobieraloby USER_ID z bazy USERS i wklejalo do kolumny USER_ID w tabeli WYNIKI dla takich samych nazw userowo czyli USER_NAME w bazie USERS i USER_NAME2 w bazie WYNIKI.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Skoro masz konflikt nazw, bo kolumna o danej nazwie istnieje w kilku tabelach, to nazwe kolumny masz poprzedzać nazwą tabeli.
tabela.kolumna
Częściowo widze tak robisz, więc nie kumam czemu na konflikcie tak nie mogłeś zrobić...
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:21