![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałem zabrać się za "budowanie" takiego mini skryptu CMS pod własne potrzeby na zaplecze.
Podstawowe funkcje: Bazowanie serwisu na plikach (odpada baza mysql). Każdy dodany wpis, ma mieć osobno: tytuł, słowa kluczowe, treść do 255 znaków na stronie głównej, całość po wejściu w news oraz obrazek. Możliwość tworzenia kategorii oraz dodawania do nich wpisu. Panel adm z logowaniem i zarządzaniem wpisami, kategoriami, ustawieniami. Jakich funkcji będę potrzebował aby napisać dany mini cms? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Jakich funkcji będę potrzebował aby napisać dany mini cms? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) No napewno file_get_contents() oraz file_put_contents()... Mamy wymieniać pozostałe 100? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.forumweb.pl/porady-i-tutoriale-...-praktyce,39103
szukaj w googlu pod hasłem tekstowe bazy danych |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 2 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz koniecznie korzystać z plików. To najlepiej zapisywać dane jako spójną strukture. Skorzystaj z XML-a moim zdaniem. Możesz też z innych formatów jak np. yaml ale najlepiej chyba XML.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 12 Dołączył: 16.07.2006 Skąd: : getCity ( ); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skorzystaj z Pdo i sqlLite i ewentualnie jakiegoś mini frameworka mvc
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja gorąco polecam użycie Smarty, od razu masz funkcję do przycinania tekstu o odpowiednią ilość znaków z zaokrągleniem do danych słów, a do tego oddzielenie wersji prezentacyjnej. Dane to tak jak napisano wyżej SQLite, można też kombinować z własną bazą danych ale raczej powolne rozwiązanie. Dane możesz zapisać również jako zserializowaną(serialize) tablicę, a całość artykułu zapisać w innym pliku. Z obrazkami to już raczej problemów nie ma..
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Ja gorąco polecam użycie Smarty, od razu masz funkcję do przycinania tekstu o odpowiednią ilość znaków z zaokrągleniem do danych słów Wow, używać smarty bo przycina tekst.... przecież smarty korzysta tutaj z dostępnych funkcji php - to raza dwa - smarty to stara kobyła, której naprawdę nie ma najmnieszego sensu używać |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wow, używać smarty bo przycina tekst.... przecież smarty korzysta tutaj z dostępnych funkcji php - to raz a dwa - smarty to stara kobyła, której naprawdę nie ma najmnieszego sensu używać Ostatnia wersja wydana w styczniu. Chyba nie taka stara kobyła (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
To, że ja mam urodziny co roku nie zmienia faktu, że jestem już stary....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawym rozwiązaniem jest tworzenie "bazy danych" na plikach płaskich - na tej ideologii powstał Quick.CMS, do mini-stron takie rozwiązanie jest bardzo ciekawe. ; )
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 14:09 |