![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie wiem czy temat do działu php czy mysql, ale raczej tutaj tacy spece siedzą, że to żadna różnica dla Was (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Optymalizuje właśnie bazę danych w której są wstawione stałe treści przy każdym użytkowniku. Chciałem je poprzenosić do osobnych plików, a w bazie zostawić same include. Tyle że
nie działa z poziomu bazy danych. Kombinowałem z nawiasami, cudzysłowami, wstawiałem cały link do pliku i dalej nic. W ogóe można includować z bazy? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 70 Dołączył: 5.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a w bazie zostawić same include. Nie za bardzo ma to sens.. W ogóle np. ja nie do końca rozumiem o co Ci chodzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co tutaj rozumieć.
Zamiast 20kb tego samego tekstu każdemu użytkownikowi chce wstawić odnośnik do jednego pliku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 70 Dołączył: 5.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli w bazie trzymasz taki string - to nie jest dobre (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Lepiej trzymaj np. samą liczbę 1 - i za każdym razem dawaj potem w php
Podmieniając odpowiednio $row['textId'] zmienną wyniku z bazy danych i klucza-kolumny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Nie include z poziomu bazy danych nie zadziała. Musiałbyś potraktować ten ciąg znaków funkcją eval. . W twoim przypadku mogę Ci zasugerować trzymanie w bazie ID bloku statycznego. Potem aplikacji zostawiasz całą robotę z przetworzeniem tego ID, oraz wykonaniem interesującego Ciebie bloku kodu. Ten post edytował rocktech.pl 16.04.2013, 10:24:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Baza jest od tego by w niej trzymać dane a nie po plikach....
Ogólnie chyba przekombinowałeś. Może napisz dokładnie co ty za tresci tam trzymasz to ci powiemy jak to zrobić |
|
|
![]()
|
|
Jeśli w bazie trzymasz taki string - to nie jest dobre (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Lepiej trzymaj np. samą liczbę 1 - i za każdym razem dawaj potem w php
Podmieniając odpowiednio $row['textId'] zmienną wyniku z bazy danych i klucza-kolumny. Nie, nie trzymam (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) To tylko przykład do wstawienia tutaj. Normalnie link wygląda inaczej, plik ma pełną nazwę. Tyle że jak wstawie <?php include... do bazy i chcę wyświetlic to ta zawartość nie jest wczytywana. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale po co chcesz wstawiać include do bazy? Napisz konkretnie o co Ci chodzi, a nie robisz zamieszanie.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Tyle że jak wstawie <?php include... do bazy i chcę wyświetlic to ta zawartość nie jest wczytywana. Kolega wyżej napisał, że aby takie coś działało, trzeba użyć funkcji eval(). Zrób jak pisał @nospor, to będziemy bardziej pomocni. Ten post edytował matiit 16.04.2013, 10:28:17 |
|
|
![]()
|
|
Czyli tak,
w bazie jest kilkuset użytkowników, którzy mają w jednym polu wstawioną taką samą treść zapisaną w bazie danych chciałem przenieść tą treść do osobnego pliku żeby móc nią łatwiej zarządzać, a w bazie wrzucić same odniesienia do tego pliku. Jeżeli da się takie coś zrobić z poziomu bazy danych to jeszcze lepiej, bo odejdzie mi zabezpieczanie pliku przed bezpośrednim wywołaniem. |
|
|
![]()
|
|
Jeśli wszędzie jest ta sama treść...to po co w ogóle odnośnik do tej treści.
Może to być jakaś stała w jakimkolwiek pliku... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To skoro treść jest taka sama dla wszystkich, to po co w ogóle trzymasz ją w bazie? IMO mylisz pojęcia i zastosowanie. Masz skrypt php, w nim pobierasz dane z bazy i na nich operujesz. Pobierasz np. nazwę pliku z bazy i na jego podstawie wczytujesz w PHP jak już napisano wyżej, tylko jeśli dla każdego jest to samo, to baza jest tu zbędna.
Ten post edytował !*! 16.04.2013, 10:37:33 |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem Was wszystkich dzięki za rady, ale muszę działać na tym co mam (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
A mam bazę z której chcę wyrzucić 1/2 zawartości do kilku osobnych plików i wstawić tam same odwołania. Szukałem o tej funkcji eval, ale nie znalazłem żadnego przykładu jak to zaadresować. |
|
|
![]()
|
|
eval("kod php");
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 54 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem Was wszystkich dzięki za rady, ale muszę działać na tym co mam (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) A mam bazę z której chcę wyrzucić 1/2 zawartości do kilku osobnych plików i wstawić tam same odwołania. Szukałem o tej funkcji eval, ale nie znalazłem żadnego przykładu jak to zaadresować. Nie widzę sensu w wyrzucaniu zawartości i zastępowaniem jej odesłaniem do niej. Nie wiem jaka w tym logika ale nie tędy droga. To już lepiej zostawić jak jest niż katować serwer eval'em (vide eval w pętli), lub porobić relacje w samej bazie. Najlepsze rozwiązanie jak już ktoś napisał, zdeklarować stałą i po sprawie. Ten post edytował Greg0 16.04.2013, 11:32:10 |
|
|
![]()
|
|
czyli co kilka rekordów w bazie zrobić, gdzie będą trzymane komunikaty a w rekordach użytkowników stawiać tam tylko odwołania do nich?
Tylko że taka funkcja z bazy danych nie działa
Ten post edytował AddoN 16.04.2013, 12:31:19 |
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem pytania. Zaprojektuj bazę, od nowa. Poczytaj jak to powinno wyglądać i korzystaj z tego odpowiednio przy pomocy PHP.
Pomocne linki: http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP#Bazy_danych |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tabela KOMUNIKATY
id | tresc tabela UZYTKOWNICY_KOMUNIKATY id_komunikatu | id_uzytkownika tabela UZYTKOWNICY id | login
Pobierasz n+1 komunikatów dla konkretnego użytkownika (możesz nawet pominąć tabele uzytkonicy mając id_uzytkownika) Ten post edytował CuteOne 16.04.2013, 12:50:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:51 |