![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 2 Dołączył: 15.12.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem ponieważ chcę zrobić coś takiego jak reset hasła linkiem.
Jak to na chwilę obecną wygląda?: Użytkownik wchodzi na strone http://www.moja-strona.pl/resetujhaslo i ma tam formularz a w nim do wpisania e-mail i teraz skrypt sprawdza czy istnieje osoba o takim mailu i jeżeli istnieje to wysyła na mail podany w formularz wiadomość z kodem który został wcześniej wygenerowany i on się zapisuje wraz z mailem do bazy do tabelki kody_haslo i teraz pojawia mi się problem ponieważ nie wiem jak zrobić coś takiego: Użytkownik wchodzi na stronę http://www.moja-strona.pl/zmienhaslo i ma nowy formularz a mianowicie musi wpisać e-mail oraz kod który został wysłany na maile w moim przypadku np. 12w31a i wpisuje te dane i jeżeli ten kod wraz z takim samym mailu znajduje się w bazie to generuje nowe haslo w md5 i zapisuje je do bazy do tabelki uzytkownicy do kolumny haslo i w echo sie wyswietla napis TWOJE NOWE HASŁO TO --tutaj haslo--. i przy okazji usuwa się ten kod z bazy i już nie będzie można go użyć. Nie wiem czy zbyt chaotycznie tego nie napisalem ale mniej wiecej chodzi mi o podobny skrypt resetowania hasla co jest np. w skrypcie MyBB. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do tabeli z userami:
Po wypełnieniu formularza generujesz sobie losowy ciąg znaków i wysylasz go gościowi na maila + aktualizujesz w bazie przy tym userze pole `hash_change_password` na wartość ciągu, który przed chwila wygenerowales. User wchodzi na ta twoja strone, podaje email i losowy ciag znakow. Sprawdzasz czy user o takim adresie email ma przypisany taki ciag znakow jaki user podal. Jesli tak to generujesz sobie nowy losowy ciag znakow, wyswietlasz go userowi na ekran, a w bazie aktualizujesz mu to haslo na nowo-wygenerowane (w md5) + zmieniasz `hash_change_password` na 0. Do tego dorzuc warunek, ze jesli hash_change_password jest równe 0 to z góry zakładasz, ze podany ciag jest niepoprawny (takie zabezpieczenie, na wypadek jakby ktos podal Ci adres email i jako wygenerowany ciag znakow cyfrę 0). Ten post edytował Michael2318 14.04.2013, 19:15:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 2 Dołączył: 15.12.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
do tabeli z userami:
Po wypełnieniu formularza generujesz sobie losowy ciąg znaków i wysylasz go gościowi na maila + aktualizujesz w bazie przy tym userze pole `hash_change_password` na wartość ciągu, który przed chwila wygenerowales. User wchodzi na ta twoja strone, podaje email i losowy ciag znakow. Sprawdzasz czy user o takim adresie email ma przypisany taki ciag znakow jaki user podal. Jesli tak to generujesz sobie nowy losowy ciag znakow, wyswietlasz go userowi na ekran, a w bazie aktualizujesz mu to haslo na nowo-wygenerowane (w md5) + zmieniasz `hash_change_password` na 0. Do tego dorzuc warunek, ze jesli hash_change_password jest równe 0 to z góry zakładasz, ze podany ciag jest niepoprawny (takie zabezpieczenie, na wypadek jakby ktos podal Ci adres email i jako wygenerowany ciag znakow cyfrę 0). Nie bardzo to ogarne... Możesz mi bardziej to wyjaśnić mam taki kod do przypominania i wysylania danych na maila:
Ten post edytował Killerek 14.04.2013, 19:27:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:10 |