![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 17 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (10%)
|
Witam,
Czy istnieje możliwość zdefiniowania w pliku robots.txt aby roboty wyszukiwarek miały dostęp do strony 1 raz dziennie? Pozdrawiam Ten post edytował Puzi 27.03.2013, 09:38:10 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%)
|
Myślę, że można to rozwiązać za pomocą PHP. Tutaj masz IP popularnych robotów: http://chceme.info/ips/ Musisz stworzyć sobie tabelę w bazie, np.
Kod bot (tinyint) || lastVisit (id) bot (typu tinyint) w bazie to numer bota, np. 1 - google, 2 - msn/live, 3 - yahoo. Skoro z powyższego linku wiesz, jakie mają IP, to musisz np. na stronie głównej (lub na każdej podstronie) sprawdzić IP odwiedzającego, jak znajdzie się jakiś z tego zakresu, to sprawdzasz czy lastVisit (data w formie unixowej) było już dzisiaj, jeżeli było danego bota, to po prostu blokujesz mu dostęp do strony, jeżeli nie to puszczasz go dalej. Użytkowników nie będących w wyżej wymienionym zakresie przepuszczasz od razu. Nie jestem pozycjonerem i nie mam pojęcia jaki to będzie miało wpływ na roboty, ale myślę, że powinno zadziałać.
Ten post edytował in5ane 27.03.2013, 10:31:32 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Cytat jeżeli było danego bota, to po prostu blokujesz mu dostęp do strony, jeżeli nie to puszczasz go dalej. Fajne.... i teraz taki robot patrzy, że strony nie ma i indeksuje fajnie....
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%)
|
Dlatego napisałem, że nie wiem, jaki to będzie miało wpływ na działania robotów. W takim wypadku nie widzę innej możliwości. W pliki robots nie da się tak zabezpieczyć.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 17 Dołączył: 26.08.2007 Ostrzeżenie: (10%)
|
Dostęp dla robotów chcę ograniczyć ponieważ ich żądania powodują bardzo duże obciążenie serwera. Jednak nie mogę zablokować dostępu do strony w taki sposób jak in5ane zaproponowałeś gdyż raczej będą problemy z indeksowaniem strony.
Jak na razie spróbuję użyć w pliku robots.txt czegoś takiego: Kod User-agent: * Crawl-delay: 10 Ograniczy to liczbę żądań. Jeśli ma ktoś inne pomysły to proszę pisać. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.12.2025 - 13:51 |