Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Statystyki obciążenia i wyciągnięcie numeru z wiadomości, dwa pytania
Majcon

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No witam mam do was dwa pytania mianowicie

1.) Czy jest możliwość obliczenia aktualnego obciążenia serwera?
np. Aktualne obciążenie serwera wynosi x %

2.) I tu jest mały problem gdyż robię cenzora który rozpoznawał by boty gg i nawet zrobilem ale źle działa zrobiłem że zmienia wszystkie znaki oprócz liczb na nic i np wiadomość o treści "bla bla 1f2.3¥4 5.6 bla bla" zwróci 123456 i jeżeli to jest bot to użytkownik dostanie bana;p ale wystarczy napisać np 1 na końcu czy gdzieś "bla bla 1f2.3¥4 5.6 bla 1 bla" i wtedy zwróci nam 1234561 a to już bota nie jest więc bana nie ma a reklama jest czy jest możliwość sprawdzić czy jest reklama czy nie albo jakoś to wyciągnąć dodam że sprawdzam czy numer jest botem za pomocą linku
Go to the top of the page
+Quote Post
masahuku

-----

Ad. 1
Obciążenie serwera czym ? Jest kilka parametrów, na tak postawione pytanie nie ma odpowiedzi - musisz sam opracować sobie algorytm (a przede wszystkim wagi) czym dla Ciebie jest obciążenie. Tutaj masz bibliotekę jako podstawę ów wyliczeń: http://rk4an.github.com/phpsysinfo/

Ad. 2
... eee ... Trochę już pracuje przy tym komputerze i wzrok już nie ten, ale ... nie wiem czy rozumiem co chciałeś przekazać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Z tego co się orientuje numery GG nie mają "stałej" długości - są dłuższe, krótsze itp. Przez to napisanie czegoś takiego będzie bardzo trudne - podany przykład można by rozwiązać wyrażeniem regularnym ([cyfra][dowolny znak NIE cyfra][cyfra]), wtedy tej jedynki nie uwzględni. Jednak wystarczy, że ktoś wrzuci dwa znaki między cyfry i cały misterny plan nie zadziała. Możesz też próbować określić minimalną liczbę znaków w numerze GG i sprawdzać każdy po kolei aż wyczerpiesz wszystkie liczby w danym ciągu znaków - jeśli w którymś momencie natkniesz się na info, że to bot - duże prawdopodobieństwo, że nim będzie. Niestety możesz też tak pokarać numery, które wcale nie są botami, a tylko zaczynają się jak takowe.
+Quote Post
Majcon

-----

Niby jest dobrze bo jest
  1. $cenzor = preg_replace('/[^0-9]/', '', $wiadomosci);
  2.  
  3. if($cenzor != $funkcja->cenzura($cenzor)) die()

numery niektórych czarów mam w bazie i jeżeli numer jest. czatem to zamienia na coś więc $cenzor != $funkcja->cenzura($cenzor) czyli ban a jeżeli zwykły numer to zostaje taka sama wiadomość

A chyba mam pomysł zrobię pętlę która sprawdzi każdy numer z osobna i jeżeli numer to bot to go doda do bazy

A jak chcecie zobaczyć co to w ogóle CzatGG to zobaczcie gg:35081293 ;D

Dzięki za pomoc a co do statystyk aktualne obciążenie nie suma np dzisiejszego dnia tylko ile % aktualnie
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 18.09.2025 - 16:16