Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP] Jak szybko i skutecznie zacząć z PHP ?, aby móc zbudować miniCMS
mikajlo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
na forum jestem już od jakiegoś czasu i mam kilka postów na swoim koncie, co de facto nie znaczy o tym, że programuje w PHP (były to głównie kwestie dotyczące bazy danych mysql).
Ok, to tyle wstępu..

Muszę w ramach zajęć uczelnianych przygotować jakąś aplikację internetową.. Jakoś tak wyszło, że nigdy nie miałem tej przyjemności zając się tymi rzeczami.. (programista ze mnie średni (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ), no ale teraz przyszedł na to czas.. Postanowiłem, że zbuduję web-aplikacje, która niejako będzie kontynuacją mojego wcześniejszego projektu (aplikacja (desktpowa) wspomagająca zarządzanie klubem sportowym; oparta o bazę mysql).

Chciałbym łączyć się tej samej bazy tylko z poziomu przeglądarki. Co musiała by zawierać taka web-aplikacja:
-możliwość logowania na konto
-operacje na bazie danych (czyli dodawanie/edycja/usuwanie/wyświetlanie..)

I teraz esencja całego tego tematu - czym musiałbym się zainteresować / jaką wiedze przyswoić, aby móc coś takiego przygotować..?
Jestem świadomy tego, że o PHP powstało tony książek i innych treści, dlatego chciałbym prosić o takie KNOW-HOW od Was, aby w możliwie jak najmniejszym nakładzie czasu (na szukanie/uczenie) przygotować takową aplikacje..

Pozdrawiam i czekam na wszelkie sugestie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Marcin

ps. Czy warto / nalezy korzytac tutaj z jakis frameworków?
ps2. Jakie IDE najlepiej polecacie?
ps3. Ogólnie to zastanawiałem się też nad ruby on rails z tym, że nie wiem czy php nie będzie tutaj "łatwiejszy" do zastosowania (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Ten post edytował mikajlo 26.02.2013, 21:16:11
Go to the top of the page
+Quote Post
PiNkOs

-----

Może nie odpowiem konkretnie na twoje pytanie, ale tak się przyjęło, że ludzie nie wierzą w szybką naukę z książki. Niestety.

To co opisujesz to podstawowe działania PHP i MySQL.

Polecam Ci książkę Jono Bacon "PHP i MySQL", w której autor rewelacyjnie wyjaśnia jak takie projekty tworzyć. Kurs opiera się na tym, że razem z autorem czytelnik tworzy Dziennik Internetowy potem Forum itp. (Każda linijka kodu jest omawiana)

Ja właśnie zaczynałem od tej książki. Pamiętam jak dziś, że przewertowałem ją w tydzień (robiłem to co autor, tyle że w PC i analizowałem kod), po czym samodzielnie szykowałem się do takich przedsięwzięć jakie opisujesz. Z perspektywy czasu żałuję, że straciłem tyle czasu na kursy dostępne w internecie, które początkowo mnie niczego nie nauczyły. Owszem są takie kursy przydatne, ale nie dla użytkowników zaczynających kompletnie od podstaw (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Ps 1. Frameworki są tutaj zbędne (po co?)
Ps 2. WebServ, Krasnal albo jakiś darmowy hosting?
Ps 3. Nie wiem
+Quote Post
Michael2318

-----

Cytat(mikajlo @ 26.02.2013, 21:14:50 ) *
I teraz esencja całego tego tematu - czym musiałbym się zainteresować / jaką wiedze przyswoić, aby móc coś takiego przygotować..?
Jestem świadomy tego, że o PHP powstało tony książek i innych treści, dlatego chciałbym prosić o takie KNOW-HOW od Was, aby w możliwie jak najmniejszym nakładzie czasu (na szukanie/uczenie) przygotować takową aplikacje.

Jeśli chodzi o logowanie/rejestrację itd. to zainteresuj się sesjami- google > php sessions
Co do reszty to musisz po prostu poznać konstrukcje zapytań w mysql, kolejno DELETE/UPDATE/INSERT/ALTER. Po więcej również odsyłam do google, zarówno PHP jak i MySQL mają swoje dokumentacje w necie, dobrze opisane. Nie licz jednak że bez jakichkolwiek podstaw i praktyki 'od tak' napiszesz mercedesa, o ile w ogóle coś napiszesz.

Co do książek - nigdy żadnej książki w ręce nie miałem, PHP nauczyłem się z kursów w necie, konkretniej to z tego: http://webmade.org/kursy-online/kurs-php.php
Osobiście jestem zdania, że książki itd. nie mają sensu, tym bardziej jeśli masz wydawać na nie pieniądze. Po co, skoro w necie aż roi się od przeróżnych artykułów na temat webmasteringu, a żadna teoria nie dorówna praktyce. Ja robiłem tak, że czytałem jeden rozdział z PHP, potem pisałem sobie testowe aplikacje/skrypty, aby zobaczyć i spróbować zrozumieć zasadę działania danego zagadnienia. Potem było już tylko lepiej, w końcu do dyspozycji masz też takie fora jak np. właśnie to.

Ten post edytował Michael2318 26.02.2013, 22:48:44
+Quote Post
Meduz

-----

Wszystko o czym wspomnieli koledzy znajdziesz w TEJ książce
+Quote Post
mikajlo

-----

@PiNkOs, Michael2318 - dobre i konkretne porady! Właśnie o to mi chodziło (jakich tematów mam sobie szukać..). Też uważam, że w moim przypadku stratą czasu bedzie przerabiać "zwykłe" kursy.. bardziej właśnie szukam konkretnych rozwiązań pokazanych w tutkach lub właśnie książkach (jak podał PiNkOs).., no i Meduz'owi też dzięki za dodatkową rozmowe na pw (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Jakby co temat jest jeszcze otwarty, więc wszelkie sugestie są mile widziane (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

+Quote Post
pamil

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat(mikajlo @ 26.02.2013, 21:14:50 ) *
ps2. Jakie IDE najlepiej polecacie?

Cytat(PiNkOs @ 26.02.2013, 22:24:09 ) *
Ps 2. WebServ, Krasnal albo jakiś darmowy hosting?

Od kiedy IDE to pakiety WAMP/hosting? Wikipedia.

Ze swojej strony polecam PhpStorm - szybki, inteligentny i po prostu działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale wiem, że nie każdy chce wydawać taką kwotę na oprogramowanie (bez promocji ~100 euro, 30-dniowy trial). Oprócz PhpStorma można spróbować Eclipse/NetBeans, ale do tych od dawna nie zaglądałem, także się nie będę wypowiadał o nich.
+Quote Post
mikajlo

-----

Właśnie chciałbym jeszcze przypomnieć o kwestii IDE - szukałbym raczej czegoś bezpłatnego.. chodzi mi w szczególności, aby była kontrola nad składnią (no i inne przydatne/potrzebne rzeczy których teraz nie jestem swiadomy..). Narazie to bawiłem się z connectorem do bazy w notatniku ;p
+Quote Post
Posio

-----

Polecam NetBeans, albo Eclipse -> jak dla mnie NetBeans wygodniejsze
+Quote Post
in5ane

X----

Radziłbym Ci najpierw rozrysować i/lub rozplanować sobie całą aplikację. Następnie weź się troszkę za HTML'a (byle jakiego) i stwórz jakiś wygląd, coś co będzie przypominać Twoją aplikację. Następnie po kolei staraj się wdrążać kolejne moduły (tj. począwszy od logowania i rejestracji) i powiem Ci tak, szukaj gotowych rozwiązań, tzn. tutoriali, żebyś załapywał, o co chodzi. No chyba, że to ma być naprawdę dobry projekt itd., no to musisz się nauczyć języków od strony przeglądarki (tj. HTML, CSS, JavaScript) i język od strony serwera (tj. PHP) i do tego SQL do zarządzania bazą danych (dla każdego początkującego MySQL).
+Quote Post
mikajlo

-----

@in5ane - dzięki za wskazówki.. Prawdopodobnie zrobię tak jak mówisz.. Co do języków z których będę musiał skorzystać (HTML/CSS, PHP) to swojego czasu już tam coś zrobiłem bodajże w html 4.1 i CSS3 (nie wiem jak tam html5 ale wydaje mi się, że większość wiedzy dla moich potrzeb posiadam). PHP praktycznie nie znam w cale, więc na tym muszę się skupić...no i może coś z JavaScriptu wrzucic, ale to musiałbym się zastanowić nad jego użytecznością w tym projekcie.. (może forumlarz rejestracji?)

Co do IDE to chyba wybiorę NetBeans..
+Quote Post
in5ane

X----

JavaScript (lub Ajax przy wykorzystaniu biblioteki np. jQuery) może Ci się przydać w paru miejscach, np. do walidacji pól przy rejestracji lub logowaniu. Ogólnie wiele rzeczy można oprzeć o JS (a dokładnie o Ajax), możesz robić całą stronę bez przeładowania, ale to już wyższa szkoła i jazdy i raczej mniej potrzebna. Zacznij od początku i wyszukuj rozwiązań na swoje ewentualne problemy.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.09.2025 - 02:21