![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2011 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
![]() Od pewnego czasu próbuję dojść do tego jak napisać skrypt który jeżeli zostanie bezpośrednio wpisany w url nie zostanie wykonany tylko przeniesie nas na stronę główną. Chcę osiągnąć to że jak ktoś już wpisze ten link to wywali go na stronę główną z tym url co podał w http, nawet jakiś durny przykładowo ktoś wpisał sobie: www.mojastrona.pl/asdasdasd=123asd to wyświetli mu się strona główna oraz informacja że strona nie istnieje i oczywiście bez zmiany url który podał czyli www.mojastrona.pl/asdasdasd=123asd. Trochę chyba namotałem więc sorki ale nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
.htaccess
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
php -> get_included_files()
+ explode() / strstr()
lub Ten post edytował toaspzoo 26.02.2013, 09:17:18 -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 1 Dołączył: 24.04.2007 Skąd: wwa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najprościej to zwyczajny .htaccess z zend framework, vide:
RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -s [OR] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -l [OR] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d RewriteRule ^.*$ - [NC,L] RewriteRule ^.*$ index.php [NC,L] umieszczasz go w katalogu głównym aplikacji, przekieruje on wszystkie requesty ktore nie posiadaja fizycznego odzwierciedlenia na serwerze do pliku index.php, informacje nt. tego do jakiego url sie próbował dobyć możesz sprawdzić w pliku index.php sprawedzajac np. $_SERVER['REQUEST_URI'] , tak miedzy innymi działa moduł mapowania wywołań zend_framework |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:19 |