![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Otóż chodzi o zapytanie: mysql_query('SET NAMES utf8'); jak i w PDO: new PDO('mysql:host=localhost;dbname=db', 'root', '*****', array(PDO::MYSQL_ATTR_INIT_COMMAND => "SET NAMES utf8")); Usuwa ono polskie znaki. Kodowanie UTF8(pliki[bez BOM], HTML i baza mysql). W pewnym frameworku to powodowało problem. Na 'sucho' również tak samo jest. Co może być problemem? Chodzi oczywiście o sam fakt, bo stronka tak czy siak będzie działała dobrze bez tego. Chciałbym tylko znaleźć powód, tak dla siebie, dlaczego te zapytanie rozwala polskie znaki. Dodam, że w phpmyadmin polskie znaki nie działają (to chyba normalne?). PHP Version 5.4.7 mysqlnd 5.0.10 Ten post edytował Evinek 14.02.2013, 17:43:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 52 Dołączył: 3.02.2013 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W phpmyadmin powinny wyświetlać się polskie znaki.
Jesteś pewny, że w bazie masz UTF oraz że wstawione dane w bazie są także w UTF -------------------- Jeżeli moja wypowiedź Ci pomogła użyj przycisku
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() Więcej rzeczy związanych z kodowaniem nie znalazłem. Pliki na 100% UTF8 bez BOM. Meta charset również ustawione. Dane były dodawane z formularza przez stronę. Chyba jako UTF8 powinno się zapisać? @EDIT: Problem rozwiązany. W PDO (z SET NAMES UTF8) dodałem na sucho dane z polskimi znakami. W bazie są te polskie znaki jak i na stronie. Reszta jak nie działała tak nie działa, ale już wiem, że to wina danych które nie były dodane jako UTF. Wielkie dzięki za nakierowanie. Ten post edytował Evinek 14.02.2013, 18:15:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 52 Dołączył: 3.02.2013 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj wyexportować sobie dane np za pomocą phpmyadmin do pliku *.sql w utf-8.
Otwórz plik np. w Notepad++ jeżeli będą krzaki to masz odpowiedź -------------------- Jeżeli moja wypowiedź Ci pomogła użyj przycisku
![]() |
|
|
![]()
|
|
Zgadza się, krzaczki są.
We wcześniejszym moim poście już dałem rozwiązanie. Jeszcze raz dzięki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 17:12 |