![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dołączyć do strony www link taki, aby pokazała się strona z możliwością wpisywania przez każdego swoich uwag, artykułu lub innych treści, najlepiej bez logowania a tylko z hasłem. Schemat na razie jest taki: index.html pokazuje linki do kilku galerii a chciałbym aby jeden z linków kierował do takiego forum dyskusyjnego jak wyżej. Uczestnik forum powinien wpisać hasło ale to nie musi być konieczne. Wymaganie moje jest minimalne więc może nie muszę instalować całego CMS?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi Ci o shoutbox?
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo shoutbox jak napisał kolega/koleżanka wyżej, albo jakiś guestbook.
Myślę, że jedno jak i drugie spełni swoje zadanie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na indexie dajesz formularz :
comment.php
I zrób bazę z rubryką komentarz atrybuty LONGTEXT NOT NULL Jeżeli chcesz komentarze przypisywać do newsów to najlepiej pod każdym rób inną akcję np. ( action="comment.php?id="'.$row['idnewsa'].'"") A nastepnie niech przesyła do bazy do rubryki idnewsa zmienną $GET_['id'] i później aby to odtworzyć pod danym newsem ( komentarze do niego )
Yo. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż kod - to podstawa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2006 Skąd: Działoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W kodzie podanym przez teez jest drobna literówka - brakuje nawiasu domykającego w IF-ie.
Ten post edytował Michasko 10.02.2013, 12:27:25 -------------------- Po prawie 3-letniej przerwie w programowaniu, znowu raczkuję :) |
|
|
![]()
|
|
Kod html:
Kod <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd"> <html> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> </head> <body> Tu nie ma na razie nic - będą próby z komentarzami... <form action="comment.php" method="POST"> <textarea name="komentarz" cols=40 row=6>Wpisz swój komentarz</textarea> <input type="submit" value="Dodaj"> </body> </html> Po załadowaniu tego kodu pojawia się stronka jak na obrazku: ![]() Po dodaniu comment.php Kod <?php if(empty($_POST['komentarz'])){ echo 'wypełnij komentarz'; exit; } else { $koment = $_POST['komentarz'] $zap = "INSERT INTO baza (`komentarz`) VALUES ('$koment')"; mysql_query($zap); Header ("Location: index.php"); } ?> otrzymuję komunikat jak wyżej czyli: Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in /xxxxxxxxxx/comment.php on line 9 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2006 Skąd: Działoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chłopie, naucz się czytać komunikaty błędów.
Masz dokładnie napisane, w której linijce którego pliku masz błąd: Cytat /xxxxxxxxxx/comment.php on line 9 do tego masz wyraz Cytat unexpected , czyli interpreter się czegoś nie spodziewał. Czego?Cytat T_VARIABLE - zmiennej. Czyli prawdopodobnie w poprzedniej linijce brakuje Ci średnika, nawiasu, albo czegoś takiego. Sprawdzasz:Kod $koment = $_POST['komentarz'] i faktycznie, nie ma średnika.
Ten post edytował Michasko 10.02.2013, 14:56:31 -------------------- Po prawie 3-letniej przerwie w programowaniu, znowu raczkuję :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybacz, pisane z 'palca', ale sądziłem że z tak śmiesznym błędem już sobie poradzisz..
![]() |
|
|
![]()
|
|
Średnik wstawiłem i dopiero się zaczęło:
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in /homez.106/xxxx/comment.php on line 10 Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /homez.106/xxxx/comment.php on line 10 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /homez.106/xxxx/comment.php:10) in /homez.106/xxxx/comment.php on line 11 Duży kłopot... Ten post edytował mauri 10.02.2013, 15:23:26 |
|
|
![]()
|
|
Masz połączenie z bazą czy tylko skopiowałeś ten przykładzik z nadzieją, że to już wszystko i będzie działać?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mauri - nie przesadzaj, to są podstawy podstaw, weź się za jakiś kurs PHP, albo chociaż przeczytaj http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście, że mam połączenie z bazą, instalowałem phpnuke, Joomla, coppermine, drupal itp. - i wszystko chodziło. Niestety, edytowanie plików php to - wiem - trudna sprawa. Myślałem, że - jak w tytule wątku - wstawienie czegoś gdzie można byłoby pisać komentarze, będzie całkiem proste. Dziękuję za pomoc, może trzeba postudiować php i MySQL.
|
|
|
![]()
|
|
Bo takie komentarze są proste, to raczej nie ma nic z edycją plików php, bo tylko dodajesz kolejne wartości do bazy danych, a gdzieś indziej je odczytujesz i wyświetlasz.
Czego potrzebujesz: - Połączenie z bazą + wiedza o zapisie i odczycie do i z bazy - Skryptu, który wyświetli wszystkie wpisy i dodatkowo formularz, który pozwoli na dodanie kolejnego To chyba na tyle. Dodatkowych rzeczy nie będę wypisywał, bo chodzi Ci chyba o najprostsze rozwiązanie. |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie tak. Ale utworzenie nawet prostej tabeli w bazie wymaga sporo wiedzy. Skrypcik html od zeez działa dobrze dopóki nie następuje wywołanie comment.php - tu się waliło... Szkoda...
|
|
|
![]()
|
|
Przysiądziesz na chwilę do kursu przy hasłach:
- Php insert into - Php select from i już będziesz umiał coś, a myślę, że nie jest dla Ciebie problemem zrobienie pętli na otrzymanych wyniku i wyświetlenie kolejnych danych z bazy. |
|
|
![]()
|
|
Ale utworzenie nawet prostej tabeli w bazie wymaga sporo wiedzy. W linku jaki podałem masz gotowiec. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
W linku jaki podałem masz gotowiec. Czy mówisz o linku do podręcznika http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP ? |
|
|
![]()
|
|
Na pewno o tym, w końcu do tego dał link. Niżej masz temat BAZY DANYCH. Te tematy sobie przejrzyj i na pewno coś wyniesiesz.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:15 |