![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2013 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Mam drobny problem z którym borykam się i nie umiem sobie poradzić. Otóż jak widać na screenie po dodaniu tekstu tło (białe - jest jako background-image) się nie powtarza i jednocześnie stopka się nie przesówa w dół razem z tekstem... Załączam html i css. Proszę o jakieś wskazówki, bo kombinowałam już chyba ze wszystkim, nawet wujek google niezbyt pomogł... (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) screen
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2006 Skąd: Działoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy "#tresc_strony" masz:
- usuń to. W ten sposób stwierdzasz, że DIV ma mieć wysokość 100%, ale nie wysokości strony, tylko okna przeglądarki - więc w ten sposób to nie zadziała. Poza tym stopce zawsze warto nadać "clear: both;" - w ten sposób zostanie ustawiona w taki sposób, aby nic nie było po jej bokach (zostanie zepchnięta w dół). Szczególnie przydatne jest to wtedy, gdy używamy takich właściwości jak 'float' (np. przy tworzeniu sidebarów - "paneli bocznych"). Przykładowa struktura strony, która będzie się rozciągać i stopka będzie na dole: i CSS:
Jeśli będą na siebie DIV-y nachodzić, to możesz pomiędzy nie wrzucić jakiś znacznik, którym je od siebie odseparujesz, np: Powinno śmigać. Ten post edytował Michasko 9.02.2013, 03:02:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2013 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź.
Jeśli chodzi o height 100% to usunęłam. W stopce clear:both już jest. Niestety, kiedy robię
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2006 Skąd: Działoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz pokazać jak teraz dokładnie wygląda Twój kod ?
Albo rozrysować (chociażby w paintcie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - na screenie nie widać nagłówka) jak dokładnie miałaby wyglądać Twoja strona (prostokąty z atrybutami ID) ? Bo niestety po przekopiowaniu Twojego kodu uzyskuje całkiem inny efekt niż na Twoim screenie. Generalnie widzę, że pozycjonujesz absolutnie - a w ten sposób np. stopka nie ustawi Ci się pod treścią, bo ustalasz z góry w jakiej pozycji ma się ona pojawić. Czyli w takim wypadku Twoje "bottom: 0;" przy stopce oznacza "0 pikseli od dolnej krawędzi przeglądarki" - nie od dolnej krawędzi strony). Przy czym pozycja ta jest ustalana tylko i wyłącznie przy ładowaniu strony - nie zmienia się ona np. w trakcie przewijania. Ten post edytował Michasko 9.02.2013, 11:00:08 |
|
|
![]()
|
|
Zmieniłam position na relative, ale dalej jest to samo... (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Kolorem zaznaczyłam zmiany. Przesyłam screena i kod. Ogólnie są 2 główne divy nagłówek i container, w których zagnieżdżone są pozostałe. screen
|
|
|
![]()
|
|
Zrób sobie 3 główne DIV-y:
- nagłówek - treść - stopka W nich umieszczaj sobie pozostałe rzeczy. Niech każdy "główny" DIV ma position: relative (to jest domyślne, więc nie trzeba tego pisać w CSS - można po prostu usunąć regułę 'position'). Tutaj przykład (wzorowałem sie na Twoim rysunku): http://hotel-ms.netstrefa.eu/przykladowe_projekty/test.html Oczywiście to tylko struktura, która pozwoli na "nierozwalanie się" strony. Reszta rzeczy należy do Ciebie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak coś to pisz. |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję. Będę kombinowała (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:57 |