![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Projektuje aplikacje internetową zawierającą formularz, do elementu input wstawiłem atrybut placeholder, w przegladarkach chrome, opera działa bez problemu, jednak otworzyłem stronę w IE 9 i nie działa :/ Jak wyczytałem na STRONIE, placeholder jest obsługiwany dopiero przez 10 wersje IE, czy istnieje jakiś "hak" aby to ominąć? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj.
Możesz pomyśleć o jakimś pluginie javascriptowym, który utworzy Ci placeholder dla IE. Możesz go uruchamiać tylko przy wykryciu, że jesteś w IE 9/8/7, więc w innych przeglądarkach zostanie użyta funkcjonalność wbudowana. Gdzie szukać? Google prawdę Ci powie. Pozdrawiam -------------------- “ Computers are good at following instructions, but not at reading your mind. ” - Donald Knuth |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jquery placeholder jest spoko, ale spróbuj poniższy kod:
Kod if($('input[value]:not(:radio, :checkbox)').length) {
$('input[value]:not(:radio, :checkbox)').each(function() { var $this = $(this); $this.data('value', $this.val()); $this.on({ 'focus' : function() { if($this.val()==$this.data('value')) { $this.val(''); } }, 'blur' : function() { if($this.val()=='') { $this.val($this.data('value')); } } }) }) } -------------------- Nie obrażę się, jeśli za udzieloną pomoc odwdzięczysz się klikając w "Pomógł" :).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jquery placeholder jest spoko, ale spróbuj poniższy kod: Kod if($('input[value]:not(:radio, :checkbox)').length) { $('input[value]:not(:radio, :checkbox)').each(function() { var $this = $(this); $this.data('value', $this.val()); $this.on({ 'focus' : function() { if($this.val()==$this.data('value')) { $this.val(''); } }, 'blur' : function() { if($this.val()=='') { $this.val($this.data('value')); } } }) }) } Rozumiem, że po zaznaczeniu zaznaczenika <input type="text" value="zawartość" /> wartość value powinna zniknąć? Niestety nie działa.... Jakieś pomysły? Ten post edytował james8 23.02.2013, 11:34:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 27.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IE niestety nie wspiera placeholder'ów, ostatnio rozwiązywałem to tak:
- dla pustego pola w value wpisuję wartość placeholdera - przy focusie na pole i value == placeholder czyszczę value - przy utracie focusa na polu i value puste, to ponownie wpisuję tam placeholder Ogólnie jakieś gotowce tutaj: http://stackoverflow.com/questions/5522164...ternet-explorer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tu masz gotowy kod, który wykrywa, czy przeglądarka obsługuje placeholder, jeżeli nie, to stosuje javascriptowy zamiennik:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja jeszcze dorzucę tutaj swój 'placeholder fix': http://blog.kdev.pl/2013/01/poprawa-dziaan...laceholder.html
-------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:06 |