![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałbym rozstrzygnąć pewną kwestię: 1) Jak rozdzielić pliki w aplikacji? Czy wszystkie pliki php, w tym też klasy powinny być w jednym katalogu public (oczywiście rozdzielone na podfoldery, ale jednak całość trzymana jest w jednym miejscu)? - Wg. znajomego powinienem mieć w public tylko views, styles, assets(obrazki i inne ładowane rzeczy)... później dopowiedział mi, że index nie powinno być w public, a trzymane w części private, tutaj się trochę zdziwiłem, wg. niego index ma być tam, a za wszystko ma być odpowiedzialny htaccess. Tylko jak? Dalsza część, to wasza praktyka w budowaniu aplikacji, jak rozdzielacie całość? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainteresuj się MVC i PSR-0/1/2/3.
Public, to chodzi Ci o public_html? W nim umieszczaj tylko to co odpowiada za wygląd czyli pliki css, img i ewentualnie index.php jak wszystko leci przez niego. Każde inne bebechy aplikacji trzymaj poza nim. A przekierowanie wszystkiego na index.php może wyglądać tak: Cytat RewriteEngine On RewriteBase / RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^(.*)?$ index.php [QSA,L] Czyli wszytko co nie jest istniejącym plikiem lub katalogiem, zostanie przekazane na index.php Ten post edytował !*! 27.01.2013, 14:04:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, chodziło mi o public_html.
Czyli zakładając, że index.php jest w public_html, wtedy żeby "połączyć" się z innym plikiem, który jest w części private muszę się cofnąć o katalog wyżej itd? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, chodziło mi o public_html. Czyli zakładając, że index.php jest w public_html, wtedy żeby "połączyć" się z innym plikiem, który jest w części private muszę się cofnąć o katalog wyżej itd? Tak. Choć jeśli użyjesz jakiegoś FW lub sam takowy "napiszesz" to dzieje się to automatycznie i pisząc kod, tego nie odczuwasz. Ładowanie klas następuje przez spl_autloader i to on na podstawie nazwy klasy, wczytuje odpowiedni plik. To jak klasy mają być nazwane, a raczej jak powinno się je zapisywać wyjaśnia właśnie PSR-* w skrócie: Cytat class Plugins_Example{} Zostanie wczytany plik Example.php w katalogu Plugins. Podkreślnik w nazwach klas powinien oznaczać katalog. A jeśli korzystasz z przestrzeni nazw, To jako pierwszy jej element umieszczaj nazwę aplikacji. Cytat namespace NazwaAplikacji\Controllers\Example |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 00:41 |