![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć. Pytanie z rana o http://www.w3.org/html/wg/drafts/html/mast...he-main-element Czy korzystacie już może na stronach? Jest stosunkowo nowy, nie został nawet jeszcze uwzględniony w validatorze ale już budzi stosunkowo dobre uczucia
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trudno używać czegoś co jest wersją testową i pojawia się jako html 5.1. Jednakże pomysł bardzo dobry i przydatny.
Ankieta jest oderwana od rzeczywistości. HTML5 to nie jest już nowinka. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
identyczny efekt można chyba uzyskać stosując atrybut role="main"
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trudno używać czegoś co jest wersją testową i pojawia się jako html 5.1. Jednakże pomysł bardzo dobry i przydatny. Ankieta jest oderwana od rzeczywistości. HTML5 to nie jest już nowinka. Ale to samo można powiedzieć o wszystkich funkcjach HTML5. Ciągle się zmieniają, nie ma jeszcze zakończenia prac nad tą wersją a wiele nowych elementów jest w strasznych powijakach po stronie przeglądarek (np. nowe atrybuty dla formularzy). Main bardzo szybko przeszedł chociaż były chyba obiekcje po stronie WHATWG. Wczoraj gdzieś mi się rzuciło w oczy że jeszcze zostanie wepchnięty do 5.0 jeśli można to tak nazwać. Nowinką owszem nie jest ale dużo mu jeszcze brakuje w implementacji. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Akurat atrybuty w formularzach najmniej mnie interesują, bo zanim zostaną uregulowane, a przeglądarki pozwolą na zmianę ich wyglądu, w użyciu będzie już html7 i CSS5
![]() Ważna jest główna struktura dokumentów, która została już zaklepana kilka lat temu. Nowe znaczniki to zwykły update który nie będzie miał wpływu na całość, bo działa wsteczna kompatybilność. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
W sumie z formularzami to dziwna sprawa. Miał być XForms i tutaj w zasadzie tylko Mozilla się popisała. W międzyczasie występowały też jakieś próby wrzucenia Web Forms. I do dzisiaj jeden z ważniejszych elementów stron leży w powijakach i dalej nie doczekał się solidnej implementacji w browserach. Zamiast tego wrzuca się jakieś raczej blogowe section i article ktre z powodzeniem mogę być określane przez ARIA i mikroformaty.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:59 |