![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 2 Dołączył: 1.01.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam. Mam problem z wysyłaniem komentarzy do bazy. Mam podobnie jak na np.FB tzn wyświetla się post a pod nim komentarze niżej straszy post itd. Kiedy chce wysłać kom z poziomu np najnowszego postu to dodaje mi się do każdego postu. Jak pobrać id_postu do którego chce dodać komentarz? Albo jakieś inne rozwiązanie?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 59 Dołączył: 16.01.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
musisz połączyć tabele z komentarzami z konkretnym postem np. w każdym rekordzie w tabeli z komentarzami dajesz info, ze to jest komentarz do postu o konkretnym numerze. To samo przy wyświetlaniu
a pozatym
Po co pisać niepotrzebne kawalki kodu Write less, do more! Ten post edytował sajegib 20.01.2013, 20:43:11 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 2 Dołączył: 1.01.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
W bazie mam powiązane. id_p komentarze jest powiązane id_post z posty. chodzi o to ze mam t wysyłanie w tej głównej pętli while i mi to wykonuje tyle razy ile jest postów. I nie wiem jak to zmienić;/
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%)
|
1. Rozbij ten kod na kilka plików bo wyszło spaghetti...
2.
3. Przepisz ten kod na PDO (mysql_* jest przestarzałe) |
|
|
|
|
|
|
|
Ale to jest na dodawanie komentarza do ostatniego postu. Nie mogę bo mam wymóg pisać po staremu.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja pokazałem jedynie sposób na "łączenie" rekordów z tabeliA z tymi w tabeląB. Ty sam musisz dojść w jaki sposób to przerobić (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ale to jest na dodawanie komentarza do ostatniego postu. Nie mogę bo mam wymóg pisać po staremu. sajegib już Ci wyjaśnił jak to należy zrobić i innej opcji nie ma. Ktoś zmusza Cie do pisania "po staremu"? Poza tym zrób to rekurencyjnie, czyli pętla sprawdza czy post ma jakiś komentarz, jeśli tak, odpala pętlę i dla niego (w dużym uproszczeniu). |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 21:44 |