![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 2 Dołączył: 8.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , borykam się z takim problemem mam dwa bundle
CODE Surgery/PatientBundle/Entity/Patients Surgery/LoginBundle/Entity/User Chciałbym wykonać nastepującą czynność. Użytkownik się rejestruje dostaje ID za to odpowiada entity User a po zalogowaniu może wypełnić deklarację za to odpowiada Patients. Chciałbym, w entity Patients móc pobrać id Usera , próbowałem odwołaś się poprzez wstawienie use Surgery\LoginBundle\Entity\User; jednak nie pomogło. Czy istnieje sposób by w entity Patients odwołać się jakoś w ten sposób getUser()-getId() ? Czy wymaga to innego zastosowania ? Rejestracja i logowanie Usera działa. Ktoś ma jakieś wskazówki ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 24 Dołączył: 21.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż jakiś kod. Z punktu widzenia Doctrine to dwie encje w dwóch różnych przestrzeniach nazw (nie bundalch, które z tym projektem mają niewiele wspólnego), a z tym Doctrine radzi sobie bez najmniejszego problemu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do entity przecież możesz się podłączać tak:
i wtedy pobierać jakieś dane wykorzystując dane entity, a w nim jest deklaracja, z której tabeli korzystać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 2 Dołączył: 8.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc tak mam dwa entity
oraz
Do tego mam wygenerowane settery i gettery poprzez komende z konsoli. Opiszę to jakbym ja to widział. Użytkownik się rejestruje dostaje id ( User). Po zalogowaniu ma wypełnić formularz i po przesłaniu oraz przejściu walidacji id zalogowanego użytkownika ma być przesłane do user_id. Próbowałem robić relację OneToOne między entity ale coś robię źle albo wogóle trzeba się do tego inaczej zabrać. Mam nadzieję , że troche to jasniej napisałem , wiem że mam kłopoty z tłumaczeniem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. ORM - Object-relational mapping - czyli nie przekazujesz żadnych ID tylko całe obiekty (patrz: Patient::$user).
2. Jeżeli masz zalogowanego użytkownika, to jaki problem stanowi jego przekazanie do nowej instancji obiektu Patient? 3. Relacje OneToMany masz dokładnie opisaną w dokumentacji, wraz z całymi przykładami kodu. |
|
|
![]()
|
|
Udało mi się wynik jest taki jak oczekiwałem
Zrobiłem relację OneToOne między User a Patients , utworzyłem z konsoli gettery i settery a następnie jeżeli było zdarzenie POST przesyłam
i dodaje mi id usera w tabelę Patients. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie , nie wiem czy to dobre odczucie bo rozpoczynam zabawę z Symfony2 ale mocno ułatwia pisaniem kodu myślałem, że będę musiał się mocno spisać i natrudzić . Dziękuje za nie podanie kodu ;D na co na początku liczyłem bo nic tak nie cieszy jak własnoręczne dojście do rozwiązania zagadki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:30 |