![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Jastrzębie Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, znajoma dostała zadanie z informatyki, na zaliczenie, którego nie rozumie...powiedziałem spoko...pokaz to Ci pomoge.
Jednak sam nie czaje zbytnio tego zadania... "wyznaczenie wartości ekstremalnych oraz podanie ich pozycji w dowolnym trójkacie tablicy dwuwymiarowej". Jeżeli chodzi o ten trójkąt tablicy dwuwymiarowej to wydaje mi sie ze jest to trojkat pascala...spoko...mam go w php rozrysowanego. Ale o co kaman z tymi wartościami ekstremalnymi?? (IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif) ... jeszcze gdyby było napisane wartości ekstremalne funkcji...i jakiś wzór to spoko...ale same wartości ekstremalne?? Zastanawiałem się też czy przez przypadek nie może chodzić o "wartości maksymalne" jakie php może rozrysować...w sensie liczby... np typ INT czy coś w tym stylu... Prosze o pomoc! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) EDIT: Troche pogrzebałem...w funkcjach jest coś takiego jak wartości najmniejsze i największe...co stanowią właśnie wartości ekstremalne...może chodzi o to?? Żeby wypisać liczbę najmniejszą tego trójkąta oraz największą(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Trudno...zadanie jest na jutro więc zrobiłem tak jak mi sie wydawało (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Może komuś się kiedyś przyda, poniżej wrzucam kod na wygenerowanie trójkąta pascala z wypisaniem wartości ekstremalnych.
Ten post edytował MateuszRyaN 6.01.2013, 23:07:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mi się wydaje że nie o to chodzi
tablica dwuwymiarowa to kwadrat gdzie każda komórka ma współrzędne x i y a dowolny trójkąt to trójkąt wpisany w ten kwadrat następnie szukasz w tym trójkącie wartości największej i najmniejszej oraz podajesz ich pozycję x i y ewentualnie jeśli zadanie dotyczy np. c++ może chodzić o tablicę trójkątną |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Jastrzębie Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fuck...możesz mieć racje ;/ A jesteś w stanie może ogarnąć taki kod? Jakby takie coś miało wyglądać? W sensie wpisanie tego trójkąta...wybacz ale nie czaje totalnie...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego zwyczajnie w świecie nie poprosisz prowadzącego o doprecyzowanie tematu zadania?
|
|
|
![]()
|
|
Ponieważ wykładowca z informatyki dał to zadanie dziewczynom z kierunku filologii polskiej (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Mi treść zadania przekazała koleżanka...oni nawet odnośnie tego nie robili żadnych notatek... gościu kazał to zrobić na zaliczenie i tyle ;/ W tym problem...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to załóż najprostsze rozwiązanie że chodzi o dowolny trójkąt wyznaczony na płaszczyźnie dwuwymiarowej i tyle.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
No dokładnie...kurde jak są na filologii to powinni ich uczyć Pakietu Office / Open Office na perfect... bo to im sie przyda... a nie kurde coś takiego...macierze i programowanie dla humanistek...
A najlepsze (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Jeszcze znajoma do mnie: "aha i wiesz co, do tego trzeba narysować na kartce jakieś kwadraty kółka i prostokąty z opisem" ^^ Mózg roz***bany (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To się odhamiacz nazywa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) przeciwaga
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
te "kwadraty kółka i prostokąty z opisem" to pewnie schemat blokowy tylko kto jeszcze tego używa (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Ten post edytował sazian 9.01.2013, 20:07:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja może mieć kilka maksimów lub ich nie mieć, wartość największa ewentualnie tylko jedna.
Podobnie jest z minimami i wartością najmniejszą. Czy Dziołchy dobrze przepisały treść zadania? (to są podstawowe wiadomości ze szkoły średniej) Ten post edytował celbarowicz 9.01.2013, 20:58:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:01 |