![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Muszę zaktualizować pole typu DATETIME w bazie. Kolumna nazywa się "mod".
Patrzę na to już dobrych parę chwil i nie widzę byka... Co robię nie tak, że non stop wywala mi błąd w zapytaniu? You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'mod='2013-01-03 10:38:27' WHERE id='25'' at line 1 Chodzi o linię z zapytaniem. Dla testów wywaliłem wszystko co niepotrzebne i zostawiłem tylko te 3 linijki. Jeśli ktoś z Was widzi jakiś błąd to proszę o podpowiedź. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Dzięki za szybkie info ale niestety dalej wywala takiego samego byka...
Mam w tej tabeli jeszcze inne kolumny i jak je wszystkie aktualizuję z pominięciem kolumny "mod" to wszystko leci bez problemu. Format danych date() i w tabeli DATETIME się zgadza bo dodawanie nowego rekordu do tabeli w identycznej formie działa. Ale aktualizacja tej kolumny niestety już nie. Niby prosta sprawa a chrzani się to niemiłosiernie:/ |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dalej klapa:/
Normalnie jakieś dziwy się mi tu dzieją... Zmieniłem format w bazie na DATE i $mod = date('Y-m-d') -> działa Zmieniłem format w bazie na TIME i $mod = date('H:i:s') -> działa Wróciłem z powrotem do DATETIME i $mod = date('Y-m-d H:i:s') -> nie działa Zmieniłem dane w innej kolumnie z identycznymi ustawieniami i wszytkie opcje działają. Wróciłem do starej kolumny, kaput:/ Nie wiem o co chodziło ale problem rozwiązał się po zmianie nazwy kolumny z "mod" na jakąkolwiek inną nazwę. Normalnie czary jakieś czy co? Jak ktoś wie co ma do rzeczy nazwa kolumny "mod" i nazwa zmiennej do niej zapisywanej "$mod" to niech da znać. Ale tylko przy aktualizacji rekordu. Dodawanie do pustej komórki działa, hehe. Dzięki za pomoc. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ma to do rzeczy http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en//ma...ml#function_mod
Używasz słowa zastrzeżonego. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 4.05.2026 - 10:35 |