![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 21.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem, który opiszę na przykładzie:
Chodzi o to, żeby sparametryzować wartość dodawaną, czyli w tym przypadku 10 tak aby można było przekazać ten parametr przy wywołaniu funkcji doit. doit($matches,$val) nie zadziała, bo preg_replace_callback oczekuje w drugim parametrze typu callback a taki zapis zwróciłby wartość. Ma ktoś jakiś sposób na to? Z góry dziękuję |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś miałem podobny problem i gdzieś w sieci natrafiłem na rozwiązanie, które wykorzystuje do tego celu pewną klasę (możemy ją nazwać CallbackHelper).
Wykorzystujemy tutaj fakt, że callback-iem może być metoda istniejącego obiektu, którą przekazujemy jako tablicę zawierającą pod indeksem 0 ten obiekt, a pod indeksem 1 nazwę metody. Doczytaj w manualu. Oczywiście nie jest to jedyne rozwiązanie problemu, ale chyba jedyne "estetyczne" (w rozumieniu jakiegoś tam standardu kodowania). Więcej: Google -> passing additional arguments to preg_replace_callback Ten post edytował mortus 25.12.2012, 23:16:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 15:22 |