![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Mam taki problem mianowicie chcę zrobić aplikację w PHP która z podanych rzeczy (np dioda plastik przyciski) wybranych z bazy danych pokaże co można zrobić. Baza która zrobiłam wygląda tak: id produkt skladnik1 skladnik2 skladnik3 1 lampka dioda plastik przyciski Mam problem z zapytaniem które pobierze z bazy danych odpowiedni produkt. Kiedy robię to w zapytaniu typu (bardzo "chałupniczo) sk1=.. or sk2--. or sk3=.. AND sk1=.. or sk2--. or sk3= AND sk1=.. or sk2--. or sk3=....... Mam jakieś wyniki ale tu pojawia się podstawowy problem a mianowicie: 1. Jak poszeregować wyniki aby te najbardziej trafne były najpierw pokazywane (nie mogę się doszukać komendy) 2.Czy macie pomysł jak zrobić to "ładniej i inteligentniej" bo do kiedy składniki sa tylko 3 to nie ma problemu ale przy kolumnie długości 10 to już masakra ;/ Dziękuję za rady i odpowiedzi. Pozdrawiam Ala |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Masz źle zaprojektowana baze.
table produkt: id nazwa table produkt_skladniki: id produkt_id nazwa I teraz kombinuj (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam:
Pierwsza tablica ma zawierać id i nazwa np: id nazwa 1 lampka 2 pilot Druga tabela ma zawierać id produkt_id nazwa 1 1 plastik 2 2 plastik 3 2 dioda 4 1 zarowka 5 2 zarowka czy tak może być? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 9 Dołączył: 3.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zrobil troszkę inaczej, na 3 tabelach
tabela Skladniki: id nazwa_skladnika tabela Produkty: id nazwa_produktu tabela Sklad (zawiera przepisy): id_produktu id_skladnika w tabeli Skladniki przechowujesz informacje o skaldnikach: 1 plastik 2 dioda 3 zarowka W tabeli Produkty przechowujesz nazwy produktó 6 pilot A w tabeli Sklad kojarzysz skaldniki z produktami, np: 6 1 6 2 6 3 daje nam pilot = plastik + dioda + zarowka Zapytania do tego chyba proste jak konstrukcja cepa bojowego (SELECT + LEFT JOIN) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował skleps 28.11.2012, 17:54:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 06:56 |