![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałem pomnożyć 2 kolumny z jednej tabeli przez 2 z innej i dodać te wyniki do siebie ale niestety mimo, że zapytanie jest wykonywane bez błędu, to wynik dodawania nie jest prawidłowy. Niezależnie od wartości w kolumnach, otrzymuję zawsze taki sam wynik, który nie pasuje do niczego.
Czy można zatem w zapytaniu korzystać z nazw kolumn, które wcześniej zdefiniowaliśmy w tym zapytaniu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadal jest nieprawidłowy? To już sprawdziłem wcześniej i w tej postaci działa, jednak wydłuża to znacząco długość zapytania, zwłaszcza gdy takich operacji jest więcej. Zależałoby więc na użyciu zdefiniowanych wcześniej nazw. |
|
|
![]()
|
|
Twierdzisz, że o to: wynik_A + wynik_B AS wynik_koncowy nie pluje ci błędem tylko zwraca zły wynik. Nie wiem jakim cudem, bo mi taki zapis pluje właśnie błędem bazy i w wyniku czego nie zwraca żadnego wyniku.
Możesz pokazać cały kod, jak to odbierasz i w ogóle? |
|
|
![]()
|
|
Twierdzisz, że o to: wynik_A + wynik_B AS wynik_koncowy nie pluje ci błędem tylko zwraca zły wynik. Nie wiem jakim cudem, bo mi taki zapis pluje właśnie błędem bazy i w wyniku czego nie zwraca żadnego wyniku. Możesz pokazać cały kod, jak to odbierasz i w ogóle? Dokładnie tak twierdzę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Póki co testuję to w PHPMyAdmin. Oto kod:
Ostatnia kolumna czyli podstawa_kwota+premia_kwota zwraca mi wartość 900 niezależnie od składników sumy. Już przy obliczaniu podatku też mi nie działo to prawidłowo, więc rozpisałem to tak jak Ty proponowałeś ale dalsze wyliczenia będa dłuższe, więc potrzebuję tych aliasów. |
|
|
![]()
|
|
podstawa_kwota+premia_kwota
Haha (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Przecież Ty masz pola o takich nazwach T3.podstawa_kwota oraz T3.premia_kwota więc Ty mnie tu kolego nie czaruj (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Pisząc tak: podstawa_kwota+premia_kwota to baza ci bierze wartości z pól a nie z aliasów, gdyż aliasów baza nie widzi. Dlatego masz złe wartości, bo to są wartości z pól a nie z wyliczonych aliasów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) edit: zamiast aliasu podstawa_kwota utwórz sobie alias xyz_nie_czaruj to wówczas zobaczysz jakie piękne błędy dostajesz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
zamiast aliasu podstawa_kwota utwórz sobie alias xyz_nie_czaruj to wówczas zobaczysz jakie piękne błędy dostajesz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) No i wszystko stało się jasne. Dziwi mnie tylko dlaczego baza w ogóle dopuściła do utworzenia takich aliasów. Dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Dziwi mnie tylko dlaczego baza w ogóle dopuściła do utworzenia takich aliasów. To jest normalna sytuacja. Sam bardzo często zakładam aliasy o takich nazwach jak pola, np gdy interesuje mnie skrócona wartosc pola, to robię tak:
A w php odbieram dane normalnie z nazwa_pola. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:47 |