![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam tabelę z ustawieniami do CMS (kolumny: id, nazwa, wartosc), np.: 1,szerokosc,800 2,wysokosc,600 3,ladowane obrazki,jpg Poprostu wszystkie ustawienia CMS do kupy w jednej tabeli. W skrypcie strony chcę się odnosić do wybranych pozycji z tabeli. I teraz pytanie, czy rozwiązanie na zasadzie każdorazowego odwoływania się do konkretnego elementu w tablicy za pomocą zapytania do bazy jest optymalne? Tak sobie wymyśliłem, że może optymalniejszym rozwiązaniem będzie załadować całość tabeli do tablicy i odwoływać się do jej elementów. Mam wtedy jedno zapytanie do bazy, a tablica gdzieś tam może sobie wisieć w pamięci. Oczywiście tych ustawień nie będzie tu nie wiadomo ile, myślę, że max 50-100 rekordów. Jeśli ktoś może mi podpoiwedzieć, które z tych rozwiązań na dłuższą metę jest lepsze to proszę o info. Pozdrawiam, Ł. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Lepsze drugie rozwiązanie
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Również uważam, że drugie rozwiązanie lepsze.
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, dzięki za info. Tworzę więc taką tablicę w funkcji:
i teraz jak się odwołać do takiej tablicy wewnątrz tej funkcji. Coś nie bardzo mogę sobie z tym poradzić...:/ Na pewno muszę chyba wywołać conajmniej raz tą funkcję ale potem nie wiem jak pobrać z tej tablicy określony element... Proszę o jakąś podpowiedź bo coś dzisiaj czuję niemoc...:/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Źle do tego podchodzisz. Dajmy na to, że masz plik config.php. Includujesz go tam gdzie potrzeba.
Ciężko dojść co jest co, jeśli kluczem tablicy będzie id, najlepiej by była to nazwa ustawienia. Teraz tak przykładowo, choćby rozmiar czcionki pobierasz tak:
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:47 |