![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tutaj znalazłem kod wymuszający slash na końcu adresu:
http://poradnik-seo.pl/optymalizacja/wymus...od-rewrite.html ale ja chciałbym właśnie usuwać tego slasha, więc jak można ten kod przerobić, żeby to wykonywał? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź ostatni człon adresu URL, jeśli za / nic nie ma, usuń go, tyle w temacie.
|
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chyba najbardziej uniwersalne, wrzucone przed innymi regułami będzie przekierowywało na bez-slashowe adresy:
Kod RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^(.*)\/$ $1 [L,R=301] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
PS. Jeśli istnieje katalog taki, jak nazwa przekierowania, to za Chiny ukośnika z końca nie usuniesz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A skad pewnosc, ze jest to sciezka do katalogu? Zakladamy jednak, ze to jest zbior danych w jednym parametrze.
|
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
No tak, przecież chyba nie po to się robi takie przekierowania.
Dla testu zrobiłem:
i w index.php wyświetlanie tego co w get. Potem utworzyłem katalog t1, więc wyglądało to tak: . ./index.php ./t1 Po próbie odpalenia: adres/t1/costam/ Poprawnie przekierowało na index.php i wyświetliło t1/costam Po tym co napisał erix sądziłem, że to nie zadziała. Oczywiście gdy dałem kod po prostu na usuwanie slasha (bez kierowanie do index.php) to też było ok. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 18:39 |