![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 1 Dołączył: 25.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, albo mam jakąś zaćmę albo robię coś źle....
Sprawdzam czy w tabeli mam kolumnę jeśli jej nie ma to chcę ją założyć, mam taki kod:
Co mam skopane? Ten post edytował krzesik 19.10.2012, 18:50:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 33 Dołączył: 18.10.2010 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy. A co ci nie działa?
Hmmm, po pierwsze może jakieś mysql_query() ? a dopiero potem mysql_num_rows. Do tego LIKE zazwyczaj potem ma string więc nazwa powinna być w 'nazwa'. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
show column działa dokładnie identycznie jak SELECT. Dla SELECT odczytujesz wiersz o (np.) użytkowniku 'jasiu' i wszystkie dane na temat owego jasia (imię, nazwisko,email...), przy show column odczytujesz wiersz o (na przykład) kolumnie "user", i otrzymujesz dane o danej kolumnie tabeli: nazwa, typ pola, defaulty, klucze...
Odpytaj bazę:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 1 Dołączył: 25.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli wpisuję powyższe polecenie do SQLAdmina to jest oki, ale jeśli robię to w skrypcie php to nie otrzymuję właściwego wyniku, podobnie mam z zapytaniem:
ALTER TABLE `tabela` ADD `nazwa` VARCHAR( 22 ) NOT NULL poprostu bez jakiegokolwiek komunikatu, nie dodaje mi kolumny ...... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 01:15 |