![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam firmy w tabeli. [id, nazwa_firmy]
Posiadają one godziny otwarcia w osobnej tabeli. (id_firmy, id_dzien, od, do) Chciałbym sortować zaczynając od firm które mają najwięcej czasu do zamknięcia a potem firmy które mają najmniej czasu do otwarcia. Nie mam pojecia jak to rozgryźć i jeszcze jak mi dojdzie tabela wyjatkow, zastanawiam sie czy jest to mozliwe do skonstruowania z poziomu zapytania czy raczej powinienem kombinować to zrobić najpierw za pomocą skryptu php ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jakim formacie zapisane masz godziny? Problem wydaje się być prosty do rozwiązania (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował modern-web 18.10.2012, 19:13:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jakim formacie zapisane masz godziny? Problem wydaje się być prosty do rozwiązania (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) w formacie "10:30:00" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebujesz trzy informacje na temat każdej firmy:
1. Czy firma jest aktualnie otwarta (czyli czy aktualny czas mieści się pomiędzy wartościami OD i DO dla danego dnia) 2. Czas do zamknięcia (różnica pomiędzy DO a aktualnym czasem) 3. Czas do otwarcia (różnica pomiędzy północą a aktualnym czasem + różnica pomiędzy OD a północą + 24h za każdy pełen dzień w którym firma nie pracuje, np. jeśli aktualnie jest piątek 20:00, a firma będzie otwarta w poniedziałek o 6:00, to ma ci wyjść: 4h + 2*24h + 6h) – ten punkt prawdopodobnie będzie najtrudniej napisać Następnie dla otwartych firm sortujesz po wartości wyliczonej w punkcie 2., a dla zamkniętych po wartości wyliczonej w punkcie 3. (używając w tym celu konstrukcji CASE w ORDER BY) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 11:35 |