Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> analiza kodu
Andrzej1884

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam szanownych programistów:) zastanawia mnie jak to u Was jest z analizowaniem kodu? Dokładniej, mamy takiego załuszmy wordpress'a, no i chcemy coś tam pozmieniać, dopisać itp. no ale, przynajmniej ja tak mam, że żeby coś zrobić to muszę wiedzieć dokładnie po czym sie poruszam i na jakiej zasadzie tu wszystko funkcjonuje :/ ... no i zaczyna się... patrzeć na cały kod krok po kroku, milion niepotrzebnych funkcji, analizować jakby się program po kolei wykonywał to strasznie żmudna praca... a może są jakieś prostsze sposoby aby to szybko załapać, przynajmniej fundamenty programu? żeby móc sie poruszać w tym gąszczu plików i nie przeskakiwać cały czas z jednego pliku do drugiego próbując w końcu uchwycić tą główną logikę...

(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post
prowseed

-----

tak, jest coś takiego- dokumentacja.

//EDIT
WordPress ma codex'a, który całkiem dobrze opisuje cały proces mielenia kodu.

Ten post edytował prowseed 16.10.2012, 15:47:25
+Quote Post
Andrzej1884

-----

ehh no dzięki:), czyli dalej rzeźbienie w gó.... kale;) ...jak już to zrozumiem wszystko to opisze to w taki sposób, że po przeczytaniu jednej strony każdy się zorientuję o co kaman i jak to zbudowane... no ale taka cena tego, że nie wszyscy myślą tak jak ja:( ... czyli tradycyjnie sam muszę wszystko odkrywać by zrozumieć(IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
Theqos

-----

Cytat(Andrzej1884 @ 16.10.2012, 16:17:17 ) *
załuszmy wordpress'a

O.o

Akurat w tym przypadku sprawa jest prosta, masz sobie front controller i śledzisz drogę standardowego zapytania. Nie musisz przecież zagłębiać się w te wszystkie funkcje.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 20:54