![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 1 Dołączył: 13.10.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć
Na wstępie chciałbym się z Wami przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post na forum (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Opis problemu Zainstalowałem Zend Server CE w Ubuntu Server 12.04 dla potrzeb dostępności online kilku stron opartych o CMS Joomla 2.5. Przez ostatnie lata korzystałem z Zend Servera w środowisku Windows i wszystko działało "out of the box". Niestety w ZS na Ubuntu Joomla nie działa jak należy (podczas próby rozpakowywania plików via kickstart od akeebabackup, instalacji jooma (configuration file not writeable), instalacji rozszerzeń etc. postaje błąd permissions. Przypuszczam, że jest to kwestia włączenia CGI/FastCGI. Czy możecie mi pomóc w konfiguracji? Dodatkowe informacje: PHP info dla ZS w Ubuntu Server Server API: Apache 2.0 Handler PHP Version 5.3.14 Zend Server Community Edition 5.6.0 Server Software Apache/2.2.22 (Ubuntu) Zend Framework 1.12.0 Kod Configure Command './configure' '--prefix=/usr/local/zend' '--with-config-file-path=/usr/local/zend/etc' '--with-config-file-scan-dir=/usr/local/zend/etc/conf.d' '--disable-debug' '--enable-inline-optimization' '--disable-all' '--enable-libxml' '--enable-session' '--enable-spl' '--enable-xml' '--enable-hash' '--enable-reflection' '--with-pear' '--with-apxs2=/usr/bin/apxs2' '--with-layout=GNU' '--enable-filter' '--with-pcre-regex' '--with-zlib' '--enable-simplexml' '--enable-dom' '--with-libxml' '--with-openssl' '--enable-pdo' '--with-pdo-sqlite' '--with-readline' '--with-iconv' '--with-sqlite3' '--disable-phar' '--enable-xmlwriter' '--enable-xmlreader' całe php info file: http://www.datafilehost.com/download-49ed2412.html natomiast PHP info Zend Server dla Windows wyświetla: PHP info on Windows Server API: CGI/FastCGI I CMSy jak Drupal, Joomla i Wordpress działają w porządku. Pozdrawiam Ten post edytował amoooc 13.10.2012, 09:19:50 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć. Czy treść błędu to tylko "permissions"? Ja bym raczej obstawiał brak prawa do zapisu w jakimś katalogu.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 1 Dołączył: 13.10.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć. Czy treść błędu to tylko "permissions"? Ja bym raczej obstawiał brak prawa do zapisu w jakimś katalogu. Ustawienie katalogu to 755 czyli prawidłowe(?). Oczywiście mogę zrobić 777 i wówczas wszystko działa ale nie chcę zdobyć popularności na głównej Reddit'a (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Chyba, że są jeszcze jakieś inne uprawnienia o których nie wiem :/. Ten problem występował już przy Directadmin gdzie musiałem zmienić działanie php CLI na CGI i wszystko już działało pod Joomla OK. Uważam, że z Zend jest tak samo. Joomla wymaga uprawnień dla skryptów php. Kwestia tylko jak ustawić to CGI/FastCGI w Zend:) Ten post edytował amoooc 13.10.2012, 10:08:34 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat Uważam, że z Zend jest tak samo No raczej nie powiedziałbym. Z ZS jest tak, że działa praktycznie out-of-the-box. Twój problem, to na 99%, to złe uprawnienia do plików i katalogów. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 17:45 |