![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Robię forum dyskusyjne. Zastanawiam się, jakie zrobić routing.
Na forum będą takie podstrony jak Kod /login /register /profile /profile/edit oraz zawartość jak : widok kategorii/for (czyli indeks strony) lista tematów lista postów Dodatkowo podstrona do pisania tematu i posta. jaki dla nich zrobić routing ? Już mam system slug'ów.. tylko nie wiem czy tak jak mam będzie dobrze. Aktualnie jest tak : Kod /board/forum/{forum_slug} - to jest lista tematów (widok forum) - kontroler forum Kod /board/thread/{thread_slug} - to jest lista postów (widok tematu) - kontroler tematów Myśałem jeszcze nad tym, żeby temat miał taki link Kod /board/{forum_slug}/{thread_slug} Czy to dobre rozwiązanie ? następna sprawa - pisanie tematu i posta. Jak powinny wyglądać linki ? np. czy dla pisania nowego tematu lepiej jest tak : Kod /board/thread/{forum_slug}/new_thread czy może tak : Kod /board/forum/{forum_slug}/new_thread I w jakim kontrolerze to być powinno ? Thread czy Forum ? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Niewielki ma to związek z Symfony, jednak:
1. Powinieneś w URL-u przekazywać numeryczny identyfikator. Kompletnie w niczym on nie przeszkadza, a strasznie ułatwia życie (co w przypadku gdy będziesz chciał zmienić nazwę działu/wątku?). 2. Dwa oddzielne kontrolery (Thread, Forum) do dobry pomysł. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam dwa oddzielne kontrolery - thread i forum. Tylko nie wiem do którego z tych kontrolerów mam dać pisanie nowego tematu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Czy do tematów, bo przecież piszę nowy temat. Czy do forum, bo ten temat jeszcze nie istnieje i pisze go na forum. Ten post edytował peter13135 9.10.2012, 18:34:13 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Tworzenie nowego obeiktu Thread powinno być raczej powiązane z kontrolerem ThreadController.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 20:23 |