![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Paeeo- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Mam skrypt do zmian pozycji wpisów w bazie. Chciałbym dodać do niego jeszcze jeden warunek.
Obecnie skrypt zmienia pozycje wpisów na zasadzie pobierania poniższego/wyższego wpisu i zamianie wartości pola "pozycja". Chciałbym dodać jeszcze jeden warunek, a mianowicie podział na kategorie, czyli najpierw wybranie odpowiednich wpisów o danej kategorii (pobranie kategorii metodą get), a dopiero potem, gdy już są tylko te wpisy z daną kategorią, zamiana wartości pola "pozycja". Nie wiem czy jasno to przedstawiłem: najpierw weś tylko te z daną kategorią, potem zamieniaj wyższą/niższą pozycję. Dziękuję za jakieś wkazówki i pomoc. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 13 Dołączył: 20.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem, w czym problem - dodajesz pole z kategorią do tabeli z wpisami i pozycję ustawiasz od 0 (czy tam innej liczby:P) w górę (lub w dół(IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ) na podstawie tego, czy wpisy są z tej samej kategorii
Kod kat 0 poz 0 kat 0 poz 1 kat 1 poz 0 kat 0 poz 2 kat 0 poz 3 kat 1 poz 2 kat 1 poz 3 kat 2 poz 0 kat 1 poz 4 później do zmiany pozycji dodajesz warunek dotyczący kategorii kod do tego jest tak banalny, że nie ma potrzeby go pisać - to są podstawy |
|
|
-Paeeo- |
![]()
|
Goście ![]() |
No właśnie chodzi mi o ten warunek, bo na chwilę obecną mam w tabeli kolumnę kategorii. Teraz jak ktoś obniży pozycję wpisu, a ta przeskoczy inny wpis innej kategorii to użytkownik musi się naklikać, żeby zaczęło się przesuwać do góry lub dołu. Chodzi o to, że najpierw chciałbym wyodrębnić wpisy danej kategorii, a potem je przemieszczać góra dół. Dzięki.
|
|
|
-Paeeo- |
![]()
|
Goście ![]() |
up
|
|
|
-Paeeo- |