Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> MVC wypelnianie dynamiczne menu
xfighter

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Z pewnego kursu z internetu stworzyłem sobie framework mvc. Chciałbym go podpiąć pod CMS.
Chciałbym aby menu tego CMS wypełniało się automatycznie z bazy danych ( menu rozwijane ).
W kursie menu było statycznie wpisywanie i do każdego elementu menu tworzony był widok i kontroler.
Jak zrobić aby ten widok i kontroler tworzył się automatycznie dla pobranych elementów z tablicy.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
r4xz

-----

Cytat(xfighter @ 13.08.2012, 07:04:00 ) *
Witam

Z pewnego kursu z internetu stworzyłem sobie framework mvc. Chciałbym go podpiąć pod CMS.
Chciałbym aby menu tego CMS wypełniało się automatycznie z bazy danych ( menu rozwijane ).
W kursie menu było statycznie wpisywanie i do każdego elementu menu tworzony był widok i kontroler.
Jak zrobić aby ten widok i kontroler tworzył się automatycznie dla pobranych elementów z tablicy.

Pozdrawiam

nie tędy droga, musisz stworzyć jeden (lub więcej, zależy od złożoności planowanego CMS'a) kontroler który to będzie obsługiwał, zamiast dla każdego nowego menu tworzyć dynamicznie kontroler i widok (najgorsze z możliwych rozwiązań)
+Quote Post
xfighter

-----

a znasz jakiś tutorial na ten temat, bo ja jestem zupełnie nowy w tym
+Quote Post
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

Xfighter, najlepiej przeczytaj jeszcze trochę teorii na temat MVC. Bo zasadniczo ten wzorzec ma wspomóc tworzenie kodu poprzez pewnego rodzaju systematyzację, a Ty (przynajmniej mam takie wrażenie) wciskasz go trochę na siłę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Łatwiej byłoby najpierw przemyśleć ogólną strukturę - sposób ładowania modułów/funkcjonalności czy szatkowania adresu, niż potem próbować jakoś to łączyć.

W Twoim przypadku widok (zajmujący się prezentacją) powinien wywołać model (zajmujący się logiką aplikacji), aby ten pobrał stosowne dane menu z bazy, a później je zaprezentował. Jednak całość powinna być jeszcze opakowana w rozsądną strukturę "analizująco - wywołującą" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 00:20