![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, posiadam taki skrypt Rejestracji
Problem polega na tym że mogę zarejestrować użytkownika o loginie "nick" oraz "Nick" jak i "nIck" i to są w tedy 3 inne konta, jak zrobić by nie brało pod uwagę wielkości liter ? oraz przy logowaniu, bym mógł login wpisywać również z małych liter? dziękuję i pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 39 Dołączył: 6.12.2010 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%)
|
strtolower Spróbuj tego
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
to zmieni że każdy login będzie z małej litery, chciałbym żeby jesli przy rejestracji wpisze np. "Majkel" przy logowaniu bede mogł napisać "majkel" i gdy sie zaloguje będzie napisane że jesteś zalogowany jako " Majkel" oraz, żeby, nie można było rejestrować użytkownika nowego o nazwie np. "MAjkel"
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dwa pola
Login, LoginWyswietlany Login - strtolower($login). LoginWyświetlany - sam $login. Sprawdzasz w bazie czy Login(gdzie jest zapisane z małych liter) jest równy wpisanemu (ale zmienione na małe litery). Gdy chcesz wyświetlić to wyświetlasz z drugiego pola (LoginWyswietlany) Innych pomysłów nie mam. Pewnie coś będzie z MySQL - wystarczy tam zmienić, ale ja nie pomogę. |
|
|
|
|
|
|
|
dobra, mniejsza o te literki (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) zrobiłem, że wszystkie są małe co niepozawa sie podszyć pod innych, dziękuje : >
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Google: MySQL Collations
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 29.06.2026 - 05:11 |