![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pewien problem, mianowicie na przykładzie księgarni internetowej. Chciałbym dodać do bazy jakąś nową pozycję no i wszystkie dane ładnie mi się zapisują w mojej bazie, jednak nie wiem jak zapisać zdjęcie okładki, chodzi mi raczej o to że mam zdjęcie na dysku i przez ścieżkę do pliku. czyli <input type="file" name="obrazek" /> w ten sposób wybieram sobie tą ścieżkę, następnie chciałbym żeby ta ścieżka zapisała się do jakiejś zmiennej którą mógłbym umieścić w bazie danych. Wtedy gdy kliknę na wybraną pozycje załaduję mi się adres z bazy danych i wyświetli obrazek. Nie wiem czy ja dobrze kombinuję, czy może robi się to w inny sposób. Byłbym bardzo wdzięczny za jakąś pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 6 Dołączył: 25.10.2010 Skąd: Radzyn Podlaski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zrobił wgrywanie do jednego określonego folderu i do tego jeżeli plik o takiej nazwie nie występuje to zostawił ją, inaczej zmienił. A w bazie trzymał całą ściężkę do pliku (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko mi dokładni chodzi o to jak zapisać tą ścieżkę do bazy, bo jak wysyłam formularz metoda Post i w pliku php zapisuję podane informacje do odpowiednich zmiennych czyli tytuł do zmiennej $tytuł itd, a następnie te zmienne zapisuje w bazie, a jak wysyłam <input type="file" name="obrazek" /> w ten sposób obrazek i następnie zapisuję go $obrazek = $_POST['obrazek']; to nie zapisuję mi się pod zmienną obrazek ścieżka i w sumie na resztę chyba mam pomysł, głownie chodzi mi o to żeby do tej zmiennej zapisała się ścieżka do zdjęcia. Tylko jak to zrobić (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 6 Dołączył: 25.10.2010 Skąd: Radzyn Podlaski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wgrywasz zdjęcie to masz przecież ustawioną ścieżkę, gdzie się ma zapisać, prawda? Wtedy do bazy wystarczyło by przecież dodawać $adres = $sciezka; $adres .= $nazwa;
|
|
|
![]()
|
|
hmm nie bardzo rozumie, ja mam to zdjęcie na dysku, klikam na stronie wybierz zdjęcie i sobie je wybieram, i potem klikam wyślij formularz, przechodzę do pliku php, gdzie podane dane w formularzu są zapisywane w bazie danych, jednak ścieżka którą podałem wybierając zdjęcie, nie zapisuje mi się.
no i dalej mam plik php dodaj_ksiazke.php
Wszystko mi tu ładnie działa tylko chciałbym żeby do zmiennej $obrazek zapisała mi się ścieżka do tego obrazka (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował ross86 26.07.2012, 19:44:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 36 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: Dokąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do plików używasz nie $_POST. a $_FILES. $_FILES['obrazek']['name'] - tutaj masz nazwę wysyłanego pliku.
Poczytaj o uploadzie plików na serwer w PHP, i pamiętaj, żeby do formularza dodać koniecznie Kod enctype="multipart/form-data" Ścieżkę do pliku powinieneś znać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:01 |