![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
wiem, ze to moze was smieszyc, ale chciałem sprawdzic rezultaty mojego pierwszego skryptu i powrzuceniu go na apacha (xampp) nic sie nie kompiluje ;/ skrypt z pierwszego lepszego kursu <script TYPE="text/javascript" LANGUAGE="JavaScript"> document.write("<B>To jest tekst napisany za pomocą skryptu</B>"); </SCRIPT> prosze o jakies wskazowki co robie zle dziekuję |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt działa. Wejdź i sam sprawdź: http://www.w3schools.com/jsref/tryit.asp?f...=tryjsref_round
Uwagi: - skrypt JS się nie kompiluje w ogóle - przeglądarka nie ma kompilatora, a interpreter( czy jak to się tam nazywało (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) - JS wykonuje się lokalnie( w przeglądarce ), więc serwer nie ma tu nic do rzeczy - stosuj jedną zasadę pisowni( u Ciebie masz duże, małe litery w sposób niemal losowy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) Opisz dokładnie jak przygotowujesz plik. Jak to robisz? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam sobie jakis przykładowy skrypcik formularza
Cytat <html> <head> <title>Bardzo prosty kalkulator</title> <script type = "text/javascript"> <!-- ukrywamy kod przed starszymi przeglądarkami function multiplyTheFields() { var number_one = window.document.the_form.field_one.value; var number_two = window.document.the_form.field_two.value; var product = number_one * number_two; alert(number_one + " razy " + number_two + " równa się " + product); } // od tego miejsca kod będzie z powrotem widoczny --> </script> </head> <body> <form name = "the_form"> Liczba 1: <input type = "text" name = "field_one"/> <br/> Liczba 2: <input type = "text" name = "field_two"/> <br/> <a href = "#" onClick = "multiplyTheFields(); return false;">Pomnóż liczby</a> </form> </body> </html> 1. zapisuje jako plik html 2. wrzucam na localhosta 3. tam go odpalam wyswietlaja sie dwa inputy do ktorych wprowadzam jakies dane 4. na koncu powinno pokazac alerta z wynikiem, ale nic sie nie dzieje |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 26 Dołączył: 15.09.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie ten kod najnormalniej w świecie działa nawet bez localhosta. Po prostu zapisałem plik na pulpicie jako calc.html i odpaliłem przez Operę. Zobacz czy masz włączoną obsługę JavaScript w przeglądarce, ew. wejdź w operze w Narzędzia -> zaawansowane -> konsola błędów, wyczyść, odśwież stronę i zobacz czy są jakieś błędy.
Kod <html>
<head> <title>Bardzo prosty kalkulator</title> <script type = "text/javascript"> <!-- function multiplyTheFields() { var number_one = window.document.the_form.field_one.value; var number_two = window.document.the_form.field_two.value; var product = number_one * number_two; alert(number_one + " razy " + number_two + " równa się " + product); } --> </script> </head> <body> <form name = "the_form"> Liczba 1: <input type = "text" name = "field_one"/> <br/> Liczba 2: <input type = "text" name = "field_two"/> <br/> <a href = "#" onClick = "multiplyTheFields(); return false;">Pomnóżliczby</a> </form> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
faktycznie działa powyższy kod, chociaż teraz nie wiem czemu nie działa cos takiego
Cytat <html> <head> <script type = "text/javascript"> function check(){ if(document.test.checker.value==1){ alert('OK')} else alert('Źle') </script> </head> <body> <form name='test'> <select name=checker onChange=check()> <option value=1>OK <option value=2>ŹLE </select> </form> </body> </html> wiem, ze to może być irytujące, ale prosze zrozumcie, ze dopiero zaczynam i nie jestem w stanie wychwycić wszystkich błędów |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 26 Dołączył: 15.09.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po 1. Powiedziałem Ci w poście wyżej jak sprawdzać co nie działa.
Po 2. Skąd bierzesz te skrypty? Jakaś książka? Tutorial? Po 3. Raz stosujesz apostrofy ('), raz cudzysłowy ("), a raz nic. Zacznij to ujednolicać. |
|
|
![]()
|
|
sprawdziłem w konsoli bledow firefoxa. Okazało się, ze nie ma } na zakończenie funkcji. a skrypty biore z roznych stron z kursami... troche z tej, troche z tamtej.
dziękuje za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 11:49 |