![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uporałem się z poprzednim problemem, zaczął się drugi niestety :/
Jak zrobić, aby sprawdzało mi jakoś czy dany rekord istnieje? Chodzi mi o to, że użytkownik wpisuje jakieś dane i jeśli byłyby w bazie to pojawia się jakiś napis (z napisem sobie poradzę ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 22 Dołączył: 22.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja sprawdzam czy wykona się zapytanie.
Ten post edytował Shido 5.07.2012, 12:57:43 -------------------- Sorka za błędy ort. jak coś dajcie znać na PW to popoprawiam.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Udało mi się samemu wykombinować:
Tylko tutaj problem, bo w else chciałbym zrobić tak, aby użytkownikowi dodało np. ID + 1. Tylko w jaki sposób sprawić, aby moja strona wiedziała któremu użytkownikowi dodać +1? Próbowałem tak, ale nie działa
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywoływanie zapytania tylko po to, żeby sprawdzić czy rekord istnieje to bardzo zły pomysł. Poczytaj o tym count(1).
|
|
|
![]()
|
|
Możliwe, że zły. Jednak narazie wystarczy mi takie, żeby było. Później gdy będe miał czas na poprawki to pozmieniam, żeby było lepiej. Narazie szczerze mówiąc umiem tylko w ten sposób, który ja napisałem. Czy da się moim sposobem zrobić tak, żeby to działało?
if(!empty($_POST['email']) && !empty($_POST['nick'])){ $jest = mysql_fetch_array(mysql_query("select * from tabela where (nick) ='".($_POST['nick'])."' and email ='".($_POST['email'])."' limit 1")); if(empty($jest)){ $error[1] = "Podales bledny kod"; } else { mysql_query("UPDATE users SET user=‘ziemniaki’ WHERE id<2"); } } Gdy dodam or die to wywala błąd unexpected ';'. Co jest źle w tym? Ten post edytował youngen 5.07.2012, 14:01:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twój sposób jest tragiczny.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rysh, dzięki że chcesz mi pomóc, ale zauważ że akurat to co ty podałeś to mi działa. Na innym sposobie, ale działa. Nie działa mi tylko ta linijka:
cały kod wygląda tak:
Ten post edytował youngen 6.07.2012, 08:24:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź:
Kod `points`=`points`+1 lub Kod points=points+1
-------------------- Manual prawdę Ci powie.
|
|
|
![]()
|
|
No, udało mi się już
![]() Dałem: i śmiga ![]() Edit: za wcześnie się ucieszyłem. Niby jest wszystko ok, ale ja muszę w user= mieć zmienną $User. Niestety wtedy wywala błąd: Parse error: syntax error, unexpected T_STRING on line 7 Ten post edytował youngen 6.07.2012, 09:19:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 459 Pomógł: 26 Dołączył: 1.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podaj 7 linie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 5 Dołączył: 18.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- http://tropmy.net - narzędzie do badania usability stron WWW.
|
|
|
![]()
|
|
Ech... No tak.
Teraz nie wywala żadnego błędu, ale co z tego gdy pointsów nie dodaje :/ Wcześniej gdy nie miałem zmiennej to działało, ze zmienną która jest mi bardzo potrzebna nie działa :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyświetl sobie jakie zapytanie przesyłasz do bazy danych:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czyli mam złą zmienną, bo wyskakuje UPDATE users SET points=points+1 WHERE nick=``
Bardzo ciekawy sposób mi podałeś ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W linii 6 przypisujesz do zmiennej $User wartość z tablicy asocjacyjnej $User (klucz 'user'). Co to właściwie jest ta tablica $User? Gdzie definiujesz tą zmienną? W laczeniebazy.php?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
W łączeniu bazy mam:
Zresztą kombinowałem też tak, żeby dać to w pliku, a nie w łaczeniebazy.php, ale też nie działa. na wszystkie sposoby próbowałem i nic :/ Gdy $User = fgracz($_SESSION['user']); mam w pliku, w ktorym teraz "pracuję" to zamiast pustego '' mam 'array' Gdy dam echo to normalnie wyświetla mi się nick, więc myślę że to jest dobre. Ten post edytował youngen 6.07.2012, 11:09:50 |
|
|
![]()
|
|
W pliku laczeniebazy.php odwołujesz się do sesji. Masz tam session_start()? Masz w pliku w którym wkleiłeś, jednak jest to już po fakcie odwołania się. Po require('laczeniebazy.php') wstaw var_dump($User);exit; i zobacz co tak naprawdę zmienna $User zawiera. Poza tym, nie wiemy co zwraca funkcja fgracz().
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Hah... Jest null. O co biega z tym mysqlem to ja nie wiem...
Dałem teraz: if(empty($User['nick'])) header('location: wyloguj.php'); żeby sprawdzić czy jestem zalogowany i okazało się, że nie... No dobra, to zrobiłem to na innej podstronie, tzn. przekopiowałem to co teraz napisałem i wrzuciłem na tamtą podstronkę. I co się okazało? Gdy kliknę, aby dodało pointsa to mnie wylogowywuje. To jest dziwne... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:47 |