![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Może ktoś mi pomoże w tej kwestii – mam formularz :
Chodzi o to że mam tam ilość sztuk, ceny brutto, netto oraz vat oraz przycisk przelicz. Domyślnie jest ilość sztuk 1. Chociażbym zrobić coś takiego że jak wprowadzi się inna ilość sztuk i wciśnie się przycisk przelicz to żeby na formularzu uległy zmianie ceny brutto, netto. Mam nadzieje że wyraziłem się zrozumiale. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainteresuj sie jQuery POST, pomecz sie, napisz w osobnym pliku w php jak i co ma przeliczac. I przypisz do przycisku PRZELICZ wywolanie funkfji ktora napiszesz. Nikt Ci gotowca nie napisze. Napisz cos, bedziemy to weryfikowac i ewentualnie poprawiac.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
+ wrzuć to co uda Ci się naskrobać na jsfiddle i podeślij link
--EDIT-- jQuery POST? to akurat jakaś pomyłka... możesz to zrobić dwojako: 1. bez przycisku przelicz (całość przeliczy po zmianie jakiejkolwiek wartości bez przeładowania strony), 2. czysty PHP (z przeładowaniem strony i przyciskiem przelicz) Ten post edytował r4xz 24.06.2012, 11:29:33 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W JS:
1. Poczytaj o podstawach JS 2. Poczytaj o zdarzeniach w JS 3. Poczytaj o podstawach DOM 4. Psudokod: Kod gdy_DOM_załadowany = funkcja{ przyciskPrzelicz.klikniecie = funkcja{ wartosc1 = zamienNaLiczbe( input1.wartosc ); wartosc2 = zamienNaLiczbe( input2.wartosc ); element2.tekst = wartosc1*23+wartosc2; } } 5. Teraz konkretniej: a ) gdy_DOM_załadowany -> zdarzenie onload b ) przyciskPrzelicz -> DOM, np. funkcja getElementById lub getElementsByClassName c ) przyciskPrzelicz.klikniecie -> zdarzenie onclick d ) wartosc1 - zwykła zmienna -> var e ) input1, input2 -> znowu DOM i znowu te funkcje co przy b ) f ) zamienNaLiczbe -> parseFloat lub parseInt , zależy czego potrzebujesz g ) input1.wartosc -> wartosc pobierasz przez "element.value" dla input-ów i "element.innerHTML" dla span-ów, div-ów i generalnie wszystkich innych elementów HTML h ) element2.tekst -> tu znowu DOM i to co w g ), czyli value lub innerHTML, w zależności od potrzeb i ) wartosc1*23+wartosc2 -> obliczenia matematyczne, które potrzebujesz Powodzenia i w razie wątpliwości pytaj, ale postaraj się zdać już bardziej szczegółowe pytanie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
r4xz, dlaczego uważasz że jQuery.post() tutaj nie pasuje ? Może to wg mnie zrobić na 3 sposoby 1. z przycieskiem, 2. bez przycisku, 3. z przedładowaniem.
Reszta jest napisana wyżej ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie nie pasuje. I jest tylko jedna możliwa opcja: za pomocą JS.
Z przeładowaniem w PHP jest bez sensu, bo skoro to wygląda na sklep to można już zrobić tylko przycisk "zakup" i tam już będzie ile co kosztuje - czyli wykonać tę akcję nijako przy okazji. Bez przeładowania za pomocą AJAX-u( jQuery.post() ) również jest bez sensu, bo po co obciążać zupełnie niepotrzebnie serwer, skoro może to zrobić przeglądarka u użytkownika. I teraz jak to powinno wyglądać: - podstawowy HTML wygląda tak, że w ogóle nie ma przycisku przelicz - teraz w zależności od wersji: a ) zrezygnować z tego przycisku w ogóle i użyć zdarzenia change/keyup/keydown b ) przycisk "przelicz" dodawać dynamicznie za pomocą DOM-u i do niego przypisać do niego akcję jak w poprzednim moim poście. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo bym prosil o jakis przyklad ? chociaz szablonowy...
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Bardzo bym prosil o jakis przyklad ? chociaz szablonowy... Nie. opisałem Ci co masz zrobić. Czego nie rozumiesz? Jak próbowałeś? Dlaczego nie chcesz skorzystać z moich rad i liczysz na gotowca? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:19 |