![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
przejdę od razu do rzeczy: struktura tabel wygląda następująco:
Co chcę osiągnąć: Chcę uzyskać listę osób (tj. adres, name, fromdate, todate) z ich ostatnią wiążącą umową . Użyłem takiego zapytania:
Niestety nie wyrzuca wyników, a raczej wklepując go przez phpmyadmin kręci się i kręci i kręci... Czy ja popełniłem gdzieś błąd ? Zaznaczam , że to nie ja projektowałem bazę ; ) Z góry dzięki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się (a raczej dobrze mi się wydaje), że w podselekcie zrobiłeś błąd. Powinno być `id`, zamiast d.`id`, czyli:
I jeszcze sobie sprawdź, czy to nie będzie czasem szybsze:
Sprawdź oczywiście EXPLAIN-em (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Aha, no i sortowanie masz skopane... Po co sortujesz wg wartości stałej? ORDER BY `name` ASC (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) z tabeli `documents` powinieneś mieć tylko 1 rekord (bo WHERE ci to zapewnia), więc będziesz miał tylko jedno `name`... Niepotzrebny narzut... Ten post edytował mmmmmmm 23.06.2012, 19:13:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 15:31 |