![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!!!
prosze o pomoc, chce zrobic kilka podstron, ktore otwieraly by sie po wykryciu przez skrypt konkretnego ciagu znakow wpisanego za adresem domeny, np: www.domena.pl/taki_sobie_txt pozniej dane zostana porownane z tymi wpisanymi do bazy i w/w "taki_sobie_txt" bedzie odpowiadal konkretnemu adresowi podstrony, gdzie zostanie przekierowny wchodzacy na strone, czyli gdy user wpisze: - www.domena.pl/forum - przeniesie go na forum (normalny adres to: www.domena.pl/forum.php&fi=index.php) - www.domena.pl/sklep - przeniesie go do sklepu struktura tabeli w bazie: - id rekordu - nazwa, ktora wpisuje user za domena i "/" - adres na ktory ma byc przekierowany z gory dziekuje za pomoc Ten post edytował mikemat 15.08.2004, 10:01:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2004 Skąd: Brześć Kujawski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm... nie wiem jak by to zrobic w ten sposob, ale wiem w jak t inaczej zrobic... zrob folder 'forum' wstaw tam index.php a w nim header ('location: adres'); i po krzyku... ;p teraz po wpsaniu adresu www.strona.pl/forum user zobaczy strone pod adresem 'adres'
![]() pozdro ![]() -------------------- Politechnika Warszawwska, Informatyka, G1I3
Aktualnie C i C++, ale nadal bardzo php ;p |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze `mod_rewrite` w Apache?
-------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2003 Skąd: Poland, Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie, możesz użyć mod_rewrite, albo druga opcja:
Niech www.adres.pl nie będzie katalogiem, a plikiem php z wymuszonym typem i niech bada PATH_INFO -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Dabroz @ 2004-08-15 12:15:10) Dokładnie, możesz użyć mod_rewrite, albo druga opcja: Niech www.adres.pl nie będzie katalogiem, a plikiem php z wymuszonym typem i niech bada PATH_INFO dziekuje za odpowiedzi mysle, ze cytowane rozwiazanie bedzie dla najbardziej optymalne mam jeszcze pytanie lajkonika jak sprawdzic czy cos jest poza adresem domena.pl i dodatkowo nie jest to domena.pl/link.php&zmienna=kijek - wszystkie skrypty zaczynaja sie u mnie od link.php - po adresie domeny po prostu nie chce aby za kazdym razem byla czytana zawartosc tabeli z informacjami o przekierowaniu, a tylko wtedy, gdy potrzeba - zastosuje tutaj IF (....) { zapytanie do tabeli } dziekuje z gory za odpowiedz ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2003 Skąd: Poland, Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:18 |