![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam po prawie rocznej przerwie
![]() Znowu wakacje, znowu PHP, WRESZCIE! ![]() Zastanawiam się nad jedną rzeczą. W tabelce trzymam różne informacje ( nie długie, ok 5 zdań). Co do niektórych będą zamieszczone zdjęcia ( po jednym ). I teraz jak to zoorganizować? Umieszczać linka obok treści informacji, a może w osobnej kolumnie, ( jak w takim razie zanzaczać, w którym miejscu chcę to zdjęcie ( czyli np. dwie linijki tekstu, zdjęcie i znowóż dwie linijki tekstu)). Poza tym, rozważam możliwość generowania kiedyś pdfów, więc, żeby się potem nie okazało, że będzie problem ze wstawieniem zdjęć do pdf'a. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm nikt ci nie broni trzymać w tekście obrazka + sam link do niego w osobnej kolumnie
![]() Ten post edytował CuteOne 15.06.2012, 16:51:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jak sobie zaznaczyć, że w tym miejscu ma być obrazek?
Poza tym- wiadomo, artykul ma formatowanie, wyśrodkowania, pogrubienia. W jaki to sposób sobie zrobić, bo jak będę używał TinyMCE to on mi włoży "piękne" znaczniki ( one powędrują od PDF'a). Chyba, żebym trzymał jeszcze Plaintext w innej kolumnie, ale to nadkładanie bazy danych. Z drugiej strony, polećcie mi jakiś edytor do tego celu ( wolny do zastosowań komercyjnych), chyba, że najlepszy będzie do tego TinyMCE. Muszę użyć tego edytora, bo jakoś inaczej tego nie zrobię? pozdrawiam! ![]() Ten post edytował tukan 15.06.2012, 17:00:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
piszesz ręcznie szablon + własny mini edytor do artykułów, który wstawi treść pomiędzy odpowiednie znaczniki html szablonu.
Do tego możliwość wyboru spośród kilku szablonów i masz prawie CMSa ![]() |
|
|
![]()
|
|
ok, ale jak przyjdzie mi pisać własny edytor to musiałbym dodawać pogrubienie, justowanie, itd. To trochę pracy. Nie da się tego jakoś inaczej
![]() I powiedz mi jeszcze, na jaki edytor byś się zdecydował ( darmowy do komercji) Ten post edytował tukan 15.06.2012, 17:39:34 |
|
|
![]()
|
|
Napisał bym własny
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
W sumie to masz trochę racji. Bo tak na prawdę będzie mi potrzebne, wrzucenie obrazka, pogrubienie, podkreślenie, kursywa, wyśrodkowanie, justowanie, rozmiar czcionki i to wszystko. Mógłbyś mi podać na przykład pogrubienie, jak Ty byś to widział. Nie chcę zaczynać, żeby potem okazało się, że muszę wszystko przepisać
![]() |
|
|
![]()
|
|
W dziale gotowe rozwiązania masz fajną klasę do parsowania bbcode
![]() |
|
|
![]()
|
|
dzięki za pomoc
![]() ![]() dobra, sprawdzian napisany! ![]() Czyli jak Ty to widzisz, w bazie danych zapisujemy w BBCode, przy wyświetlaniu parsuje na żywo tą klasą i podaje w html do przeglądarki. Tak? Jeszcze jedno, jak będę tworzył ten swój miniedytor, to sam mam wszystko przepisywać na BBCode, czy jakiś moduł/gotowiec? ![]() Ten post edytował tukan 15.06.2012, 19:54:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 22:47 |