![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 2 Dołączył: 13.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pewien problem, napisałem już trochę strony www, lecz gdy przechodzę pomiędzy stronami uciekają mi dane i nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać, próbowałem coś zrobić na sesji(najbardziej mi odpowiada) i na ciastkach, ale nie wyszło. Gdyby ktoś mógł mi dać jakiś przykład lub cokolwiek co mogłoby mnie naprowadzić jak to ugryźć byłbym wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz między czym chcesz przenosić te dane i jak robisz to do tej i co Ci ucieka ?
Sesje są niby ok, możesz wrzucić w pliku index.php do sesji jakąś wartość, a później po przejściu do settings.php możesz ściągnąć tą wartość z sesji. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 2 Dołączył: 13.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Logujemy się i jeśli odświeżamy stronkę to pyta czy przesłać ponownie dane i ładnie skrypt się wykonuje a jeśli już wchodzę na inną podstronę to sesja nadal trwa tylko, że dane z bazy nie są wyciągane i pozostają puste pola.
Właśnie nie wiem co i jak zrobić żeby na każdej stronie wyciągało te dane z bazy ;/ mógłbym zrobić to na $_GET, ale chciałbym w końcu się nauczyć lepiej operować czy to ciastkami czy sesjami, ale jakoś mi to nie idzie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź co zawiera sesja na podstronach i co zawiera czy w ogóle jest jeśli już wchodzisz na inną podstronę.
print_r($_SESSION); |
|
|
![]()
|
|
świeżo po zalogowaniu w panelu pokazuję nick poprzez który się loguję, gdy przechodzę na inne podstrony nick jest pusty a gdy wchodzę w wyszukiwarkę i pobiera dane z $_get'a pobiera nick gościa, którego szukam.
hmm to może jest spowodowane tym że w tablicy asocjacyjnej mam ten sam indeks ['nick'](nie przyjrzałem się zbytnio tylko tam przypuszczam). I zawsze po zalogowaniu wartość sesji wynosi 1 czyli to jest okey ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wrzuć paczkę tych plików i się zobaczy co i jak tam jest.
|
|
|
![]()
|
|
Wolałbym jakbyś mi podpowiedział jak operować na sesjach czy dał jakiś przykład bo jak dostanę gotowy i pasujący kawałek skryptu do mojego to nie pójdę za bardzo do przodu
![]() |
|
|
![]()
|
|
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Sesje
tu masz prosty przykład sesji np na zalogowaniu właśnie, spróbuj zrobić tak żeby po wejściu w index i kliknięciu coś w przycisk sesja ustawiała się na isLoggedIn = true i później w main.php spróbuj sprawdzić czy jesteś zalogowany i wywołać za pomocą if 2 informacje: - Gdy isLoggedIn = true - Gdy isLoggedIn = false |
|
|
![]()
|
|
sesja jest utworzona dobrze. Problem w tym, że jeśli przejdę na inną podstronę wtedy
nie działa ponieważ nie ma skąd brać zmiennej $nick. mógłbym zawsze id wysyłąć do geta i pobierac, ale nie kręci mnie to rozwiązanie. Chciałbym zapisać ją do sesji albo ciastka, lecz nie działa nic nie wpisuję do tablicy, nie wiem właśnie jak zapisać to id do tej tablicy a w linku, który mi podałeś ów zapis był, więc nie wiem gdzie ja tu popełniam bład |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trywialne pytanie: wszędzie na początku pliku masz session_start() ?
Pokaż plik w którym zapisujesz : $_SESSION['n_id']= $id; Wrzuć za tym echo $id aby upewnić, się, że $id ma jakąś wartość. -------------------- Manual prawdę Ci powie.
|
|
|
![]()
|
|
Dziki wielkie panowie
![]() ![]() Miałbym jeszcze jedno małe pytanie, ale takie bardziej do pomyślenia otóż: mamy np. 9 liczb i teraz każda z każdą ma utworzyć parę plus ta jedna zostaje sama lub z 0. czyli mamy 4 pary plus jedna z zerem i dla każdej cyfry 8 możliwości w jaki sposób najlepiej się do tego zabrać żeby jak najmniej obciążyć serwer? chodzi o coś w stylu terminarza, przykład: kolejka 1: 1 vs 2 3vs 4 kolejka 2: 2 vs 3 4vs 1 etc... Mi tam świta jakiś pomysł, ale już widzę jak to syzbko będzie się losowac.. Nie znam aż tak dobrze php'a, więc może są jakieś funkcję które mogłyby mi pomóc w zrobieniu tego, jakbyście zarzucili ich nazwy to już byłoby super ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:13 |